Sliter du med å komme i gang med eksamenslesingen? Det er helt normalt! Men heldigvis finnes det gode råd. Følger du våre tips, unngår du stress og kommer garantert godt i gang.  

For å få en fin og produktiv eksamensperiode, er det to helt avgjørende ting du bør gjøre. Begge disse supertipsene handler om å legge en plan og sette gode mål. Om du gjør en innsats her, er mye av jobben gjort. 

I tillegg har vi en liste med 15 smarte ekstra-tips. Her kan du velge deg ut 5 tips fra listen,  som du skal fokusere på og følge de neste tre ukene. 

Supertips 1: Lag en timeplan for den kommende uken 🗓️

Det er en utrolig deilig følelse å ha en plan som du er motivert til å følge, og vi anbefaler derfor å sette opp en timeplan for den kommende uken. Hvis du leser dette på en dag som er senere i uken, så bør du likevel sette opp denne uka med de dagene som er igjen.

Det er mange måter å sette opp en ukeplan på. Du kan gjøre det for hånd, bruke en egen applikasjon for dette, bruke kalenderappen din – eller så kan du bruke lage en kopi av denne malen som EnkelEksamen har laget til deg 🫶

Ukeplanmal fra Enkel EKsamen.
Bruk gjerne fargekoder som i eksempelet over

Forsøk å finne den gode balansen mellom å verken planlegge for detaljert eller for grovt. Hvis det blir endringer i planene, er det helt i orden. Du kan enkelt oppdatere planen din, men du bør strebe etter å følge planen.

Supertips 2: Sett deg deg mål for semesteret og for uken som kommer 🎯

Gode mål fungerer svært bra for de aller fleste. Hvis du ikke har satt deg noen mål for semesteret eller eksamensperioden, så er det tid for det nå. Hvert ukemål kommer til å ta deg ett skritt nærmere dine hovedmål. Sett mål som er spesifikke, enkle å måle og litt ambisiøse. “Jeg skal bli flinkere i matte” er et dårlig definert ukemål, men “jeg skal gjøre 20 deloppgaver fra tidligere eksamensoppgaver i matte” er et godt spesifikt, målbart og ambisiøst ukemål.

På samme måte som med ukeplanen kan du sette mål for hånd, men du kan også bruke malen vår for å legge inn semestermål og ukemål for uken som kommer. I malen til EnkelEksamen har jeg låst semestermålene dine fast slik at du alltid ser dem.

Se eksempel på semestermål og ukemål i bildet nedenfor.

Oversikt over ulike mål man kan sette for semesteret

Vi anbefaler deg å sette 5 semestermål som varer ut semesteret, og 3 nye ukemål hver uke. Huk av målene når du har nådd dem – det føles digg å nå et mål!

15 smarte ekstra-tips💡

Nå har du de viktige supertipsene i boks! Da er det på tide å velge 5 av tipsene på smarte ekstra-tips-lista. Skriv dem ned, og følg dem  i 3 uker:

1. Kom deg over dørstokkmila hver dag

Har du hørt uttrykket «dørstokkmila»? Det betyr at hvis du for eksempel skal løpe en mil, så vil det kreve like mye motivasjon å komme deg ut av døra, som det gjør å faktisk fullføre distansen du skal løpe. Hvis du gruer deg til å sette deg ned å studere, skal du minne deg selv på at det kun er dørstokken som hindrer deg.

Ikke ha for store forventninger til hva du skal få til helt ennå. Hvis du klarer å komme i gang, er mye av motgangen i motivasjonen din beseiret. Hvis du velger å ta med deg dette tipset, så skal du alltid tenke på «dørstokkmila» når det kanskje frister mer å utsette det til i morgen.

2. Drikk vann

Vann gjør underverker for deg. Drikk 3 % av din egen kroppsvekt hver dag. Ta din egen kroppsvekt i kilo og gang det med 0,03 for å finne ut hvor mange liter vann du bør drikke i døgnet.

3. Skru på flymodus eller “ikke forstyrr” på mobilen

Gjør det til en regel å skru  på flymodus for å unngå forstyrrelser, og legg gjerne mobilen vekk når du studerer. Mobilen er flink  til å dra deg ut av fokus og inn i fristelser som Instagram, Snapchat og TikTok.

4. Ha en fast døgnrytme og få nok søvn

Legg deg og stå opp til samme tid hver dag, og forsøk å få rundt 8 timer søvn. Om du sliter med å stå opp kan et tips være å legge mobilen på andre siden av soverommet. Når alarmen ringer på mobilen, må du ut av senga, og kan gå inn på badet for å starte dagen!

5. Kom deg ut i frisk luft

Kom deg ut i frisk luft minst én gang om dagen.

6. Dedikert arbeidsplass

Ha en dedikert arbeidsplass til studiene dine, enten hjemme eller på skolen. Å sitte i de samme omgivelsene kan hjelpe på hukommelsen og fokuset.

7. Ta strukturerte og velfortjente pauser, men hold deg til skjemaet

Sørg for at det er et klart og definert skille mellom arbeid og pause. Studér fokusert i 45 minutter, og ta 15 minutter pause. Når du studerer er det ikke lov å gjøre noe annet, og når du tar pause er det ikke lov å studere.

8. Finn noe fast å se frem til hver uke

Lag pizza på søndager? Hva med en ukentlig Kahootquiz med kollokviegruppen? Finn noe fast å se frem til hver uke.

9. Hold det ryddig rundt deg

Rotete hjem skaper et rotete sinn. Sørg for å holde det ryddig rundt deg, men pass på å ikke bruke rydding som en unnskyldning for å utsette til i morgen det du egentlig skulle gjort i dag.

10. Hold deg i fysisk form

Fysisk aktivitet har stor positiv innvirkning på produktivitet, helse og humør! Sett av tid til trening to eller tre ganger i uken.

11. Start hver dag med å gjøre noe du liker godt

 Start hver dag med noe du synes er gøy eller liker. Det kan være å spise en god havregrøt eller høre på en podcast eller et radioprogram. Lag deg selv en god start på dagen!

12. Gjør enkle oppgaver for å skape mestringsfølelse

Når du skal gjennomføre større oppgaver kan det være lurt å bryte disse opp i mindre oppgaver. For å gi deg selv en god start og mestringsfølelse anbefaler vi å starte med de enkle oppgavene som du vet at du kommer til å klare. Hvis du starter en ny økt med en skikkelig utfordrende og omfattende oppgave kan det være vanskelig å holde motivasjonen oppe til å fullføre det du har påbegynt.

13. Sett av 10–15 minutter til meditasjon hver dag

Gi deg selv en daglig sinnsro med meditasjon 10 minutter hver dag. Hvis du aldri har prøvd dette før, vil du nok oppleve at det er vanskelig i starten, men sånn er det med alle nye ting. Øv, øv, øv – og du vil lære teknikker som kan hjelpe deg gjennom stress. Appen Headspace kan for eksempel hjelpe deg på vei.

14. Sett kun ett mål på gjøremålslisten for dagen

Du trenger ikke å sette store krav til deg selv nå i starten. Sett kun ett mål på gjøremålslisten for dagen, og vær fornøyd når du klarer det. Små skritt i riktig retning kan ta deg en lang vei.

15. Gi deg selv belønninger

Sett av ett minutt hver kveld til å reflektere over hva du har fått til i dag. Skryt av deg selv! Og planlegg noe hyggelig som belønning som du kan glede deg til – det kan være så enkelt som en melkesjokolade du kan kose deg med i helgen. Vi mennesker kan ofte legge stor vekt på ting vi ikke får til og samtidig glemme å sette pris på oss selv når vi har vært flinke. Gi deg selv skryt og belønning for hver gang du for eksempel klarer et mål, har jobbet effektivt eller drukket nok vann en dag. 

Da er du klar – sett i gang!

Nå er du klar til å både følge de 2 supertipsene, og til å velge 5 av de smarte ekstra-tipsene som du skal fokusere på de neste tre ukene. For å lykkes med de tipsene du velger,anbefaler vi å ikke velge flere eller færre til å begynne med. 

Siden du har lest helt hit, er det vel bare å sette i gang med dette prosjektet allerede her og nå? 🤩

Vi heier på deg!! 💙

Hilsen oss i EnkelEksamen