Er du en av de som stresser over eksamen og er redd for at det ikke skal gå din vei? Vi gir deg noen gode tips til hvordan du kan lykkes med eksamen!

Tips under eksamen

Forberedelser i forkant av eksamen er en viktig brikke for at du skal føle deg trygg på pensum og klar i forkant av en eksamen. EnkelEksamen har tidligere skrevet om supertipsene som får deg i gang med eksamenslesingen, mens nå tar EnkelEksamen for seg hva du kan gjøre under selve eksamenen, for å kunne utnytte tiden og kunnskapen din best mulig.

Les gjennom hele eksamensoppgaven før du begynner

Det første du bør gjøre når du får eksamensoppgaven er å se over alle oppgavene du har foran deg. Dette vil gi deg en god oversikt over spørsmålene, og du vil kunne danne deg en mening over hvilke oppgaver du har kontroll over og dermed få unnagjort relativt fort.

Enkelte oppgaver kan ved første øyekast se vanskelige ut. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen og puste ut; som regel blir oppgavene overkommelige etter hvert som du setter deg inn i dem.

Ta velfortjente pauser

Skal du lykkes på eksamen, må du se på det som et maraton – og ikke en sprintetappe. Ta deg et velfortjent pust i bakken underveis i eksamen. Hjernen din trenger pauser, og det er utrolig hvor stor effekt en tominutters luftetur, litt mat og drikke kan gjøre med deg og din konsentrasjon.

Hold orden på statusen på de ulike oppgavene

Det kan være en god idé å enten ha et eget kladdeark hvor du noterer ned hvilke oppgaver du har hoppet over, eller skriv det ned som en kommentar til deg selv på selve eksamensoppgaven. På den måten har du full kontroll på statusen på de ulike oppgavene, så slipper du å gjøre samme oppgave to ganger eller i verste fall glemme å komme tilbake til en oppgave.

Få i deg god energi

Sørg for å få i deg nok mat og drikke underveis i eksamen. Hjernen din er som en muskel; den blir sliten og trenger næring dersom den skal klare mange timer med dyp konsentrasjon. Ha med en vannflaske og drikk jevnlig.

Hva du putter i deg under eksamen er også avgjørende for konsentrasjonen din. All rask og sukkerbasert energi er kortvarig, så vårt tips er å vente med sukkerholdige energikilder til ut mot slutten av eksamen. Bruk det heller som en boost i innspurten av eksamen!

Hvis det kommer en tvist – tenk logisk

Hvis det kommer en oppgave med noe du ikke har sett før eller noe som virker nytt – tenk logisk. Sjansen er stor for at du kun ser en ny vri på en oppgave du egentlig klarer å løse. Pensum er det samme, men det er mulig at det blir lagt frem på en litt annen måte. Prøv derfor å se sammenhenger med oppgaver du har gjort tidligere. Dersom du sliter kan du gjøre en oppgave, så kanskje du finner svar etter å ha fokusert på noe annet en liten stund.

Sitt hele tiden ut

Dersom du er ferdig lenge før eksamenstiden er over, så kan det hende at du uansett bør sitte tiden ut.

Dersom du svarte godt på alt på eksamen er det lurt å ta en litt lengre pause, deretter ser over hele besvarelsen din en siste gang før du leverer. Jeg kan garantere deg at du ikke vil angre på denne timen senere. 

Dersom du syns det var vanskelig og mangler noen svar – ikke gi deg! Selv når det ser umulig ut, så er det lite som slår viljestyrken din. Tenk logisk, tenk kreativt, prøv forskjellige metoder, skriv et tekstsvar eller lag en illustrasjon. Alt er bedre enn ingenting.

Med disse tipsene fra oss i EnkelEksamen, er vi sikre på at du vil utnytte eksamenstiden bra, og kanskje til og med gjøre det bedre enn du tror.

Lykke til med eksamen – vi heier på deg!