Gjennom denne enkle øvelsen kan du senke stressnivået i kroppen din. Vi er flinke til å stresse oss selv opp, men ved å koble av tankene litt og kjenne etter hvordan kroppen vår har det, så reduserer vi følelsen av stress.

Bevisstgjøring av kroppen

I denne øvelsen tar vi derfor en liten check-in på kroppen.

https://player.vimeo.com/video/398863647

Check-in i 8 trinn

Trinn 1:

Steg en i bevisstgjøring av kroppen er å sitte på en stol. Helst en behagelig stol, men ikke så behagelig at du sovner. Du skal sitte litt ut på setet slik at du ikke lener deg på stolryggen. Plant føttene godt i bakken og ha armene enten hengene på siden av kroppen eller hold de i fanget.

Trinn 2:

Vi starter med å bare kjenne litt på hvordan kroppen kjennes ut. Er den tung? Føler du deg lett i kroppen? Har du vondt eller ubehag noe sted? Når du kjenner etter så skal du kun erkjenne de følelsene du har, men ikke legg noe tanker bak de. Du skal kun ta en liten check-in.

Trinn 3:

Kjenn etter hvordan føttene dine kjennes ut. Føles begge beina like tunge ut eller en av de mer plantet i bakken enn de andre? Hvilken tå er det du legger mest vekt på? Du kan godt bevege litt på føttene om det hjelper deg med å kjenne etter.

Trinn 4:

Beveg deg opp til beina. Er du anspent i leggene? Er du sliten i lårene? Hvordan kjennes knærne ut? Hvordan kjennes stolen ut på baksiden av lårene og rumpen? Sitter du rett på stolen eller er det mer vekt på ene siden av kroppen?

Trinn 5:

Vi beveger oss nå opp til magen og korsryggen. Kjenn etter hvordan man føler seg i magen. Kjenn hvordan magen din beveger seg når du puster. Puster du tungt og jevnt med magen eller bruker du brystkassa når du puster? Sitter du rett i ryggen eller begynner det å bli tungt å sitte rett?

Trinn 6:

Flytt fokuset opp til brystet og skuldrene. Kjenn hvordan skuldrene beveger seg i takt med pusten din. Er skuldrene dine like tunge? Er du anspent mellom skulderbladene?

Trinn 7:

Kjenn etter hvordan armene dine føles. Er den ene arma tyngre enn den andre? Bruk tid på å kjenne etter i overarmene, albuen, underarma, håndleddene, hendene og hver eneste finger. Beveg litt på fingrene om du trenger det for å kjenne etter.

Bevisstgjøring av kroppen – trinn 8:

Helt til slutt så skal vi kjenne etter i nakken og ansiktet. Er du stiv i nakken? Beveg hodet sakte fra side til side og kjenn etter. Kjennes hodet ditt tungt? Er du stram i kjeven? Er du anspent i pannen?

Denne øvelsen er fin å gjennomføre når du kjenner at du begynner å stresse for mye. For eksempel, om du kjenner at nervene begynner å ta overhånd på eksamen så kan det lønne seg å bruke et par minutter på å ta en liten check-in. Du bestemmer selv hvor lenge du vil bruke på denne øvelsen – du kan bare kjenne etter i beina om det er det du har tid til, og du kan bruke tid på hver del av kroppen hver for seg.

Lykke til!