Er du usikker på hvor du skal begynne når eksamensperioden nærmer seg? Her følger 5 tips til hvordan du kan gjøre effektive forberedelser til eksamen. Slik blir også du forberedt til eksamen!
#1 – Finn ut hva målet ditt er 🎯
Hvilket mål du har med eksamen er viktig. Holder det å få faget godkjent? Er målet å få toppkarakter? Eller er det noe midt i mellom?
Skal du ha forståelse for faget, eller er det nok å kunne metodene til eksamen?
Det er flere årsaker til at det er viktig å tenke gjennom hva målet ditt er; det gir deg en mulighet til å se hvorvidt du klarer å oppnå mål i etterkant, det holder deg motivert og aller viktigst. Målet peker ut hva du bør fokusere på frem mot eksamen.
#2 – Finn ut hvordan eksamen er utformet
Se gjennom gamle eksamener og gjør deg kjent med hvordan de er strukturert. Er det spesielle temaer eller metoder som går igjen? Hvilke deler av eksamen gir flest poeng? 💯
Den enkleste måten å finne svaret på disse spørsmålene er ved å spørre tidligere studenter. Det er alltid mye å hente på å prate med studenter på samme nivå eller bedre, slik at du plukker opp så mange detaljer som mulig.
Nå som du har definert hva målet ditt er med eksamen OG du har god kontroll på hvordan eksamen kommer til å se ut. Så kan du legge en plan for hva du skal lære mer om. Dessuten hva du bør fokusere på og hvordan du skal strukturere arbeidet opp mot eksamen.
#3 Få oversikt over pensum 🦉
For å bli forberedt til eksamen så er det viktig å få oversikt over pensum. Uansett hvordan tidligere eksamensoppgaver så ut, så er står professorer og forelesere fritt til å lage oppgaver fra hele pensum. Gå gjennom pensum og notér ned en sjekkliste for alle temaer – inkludert undertemaer, metoder og teoremer.
Denne lista blir gull verdt for å skaffe oversikt i en stressende eksamensperiode 😱 Den deilige følelsen det gir å krysse av det du kan og muligheten til å kontrollere hvorvidt du er i rute, gir automatisk et forsprang frem mot eksamensdagen. Grovgjennomgangen du gjør når du lager lista er også verdifull!
#4 – Gjør eksamensoppgaver
Mange… veldig mange! De er nesten alltid relevant – uansett hva foreleseren antyder. I tillegg gir sensurveiledningen deg en god pekepinn på hvordan du vil bli vurdert 👩🏫 På den måten får du også et inntrykk av hvordan du bør svare for å få super uttelling.
Etter å ha gjort eksamensoppgaver kan du bruke pensumlista til å få oversikt over hvilke områder eksamen vanligvis tester deg på. Hva trenger du mer trening på? Er det deler av pensum eksamen ikke omhandler like ofte, men som du likevel bør ha kontroll på for å sikre en toppkarakter?
#5 – Jobb sammen med andre
Noen foretrekker å jobbe alene, men hvis det fungerer for deg å jobbe sammen med andre, så gir det mye verdi. I samarbeid med andre kan du diskutere deg gjennom pensum eller lese gjennom stoffet alene – med muligheten til å løfte nesa opp fra boka eller PCen for å stille spørsmål.
Samarbeid er vinn-vinn for alle parter, uansett ferdighetsnivå:
- Du slipper å bruke tid til å lete etter forklaringer på noe du ikke forstår, siden det ofte er én eller flere rundt deg som kan forklare det 💬
- Det går raskere å finne ut av ting dere ikke vet i samarbeid med andre
- Når du forklarer noe du føler at du mestrer til andre, får du testet deg før eksamen og du vil huske stoffet bedre 🧐
Et ekstra pluss er at du får vært sosial gjennom eksamensperioden. Hvem vet – det kan til og med hende at du har det gøy underveis! Bare se hvor morsomt studentene på bildet har det 😁😰
Lykke til med eksamen 🧡