skoleeksamen

I år er det ikke bare førsteklassingene som skal troppe opp for første gang på skoleeksamen. Her får du vite alt du trenger å vite om skoleeksamen.

Husk å dobbeltsjekke hva som er retningslinjene for skoleeksamen på din studieinstutisjon! Det kan være noen forskjeller fra skole til skole🤗

Hva er en skoleeksamen?

Skoleeksamen (eller eksamen med tilsyn som det så fint heter) er en eksamensform der en gruppe elever har eksamen samlet i et større lokale.

På skoleeksamen vil det være eksamensvakter i lokalet som påser at det ikke er forekomst av juks. Ofte er det ikke lov med hjelpemidler på skoleeksamen, men i noen fag så kan man bruke godkjent kalkulator eller ha med egne notater.

Skal du også ha digital hjemmeeksamen? Fortvil ikke, her er et blogginnlegg om digital hjemmeeksamen!

Hvordan vet jeg hva jeg får lov til å ta med?

Dette vil stå i kursbeskrivelsen til kurset du skal ta eksamen i. Under informasjon om eksamen vil det stå oppført hvilke hjelpemidler som er tillatt under eksamen.

I mange regnefag vil det også bli utdelt et formelark. Dette er typisk en A4-side med grunnleggende formler. Du får altså ikke utdelt alle formler du vil trenge så du må belage deg på å pugge en del formler før eksamen.

Tips: Sjekk gamle eksamensoppgaver eller spør foreleser om du kan få et tilsvarende formelark som blir utdelt på skoleeksamen og bruk dette når du øver til eksamen.

Hvor og når skal jeg møte opp på eksamensdagen?

Du finner all informasjon om oppmøtested på Portalen under “Mine eksamener”. Skriv ned i kalenderen når og hvor så du har kontroll, og husk om de har delt opp klassen i puljer så kan det hende at du har eksamen på et annet tidspunkt enn klassekameratene dine.

Det er også lurt å møte opp i god tid før eksamen starter. Hallen er delt opp i ulike soner da det ofte er flere ulike fag som har eksamen på samme dag. På Portalen vil det stå hvilken sone du skal sitte på.

Hvordan foregår eksamen?

Før eksamen starter

Når du har funnet riktig sone og plass så kan du sitte der frem til eksamen starter. Det er også fritt til å snakke med sidemannen, men ta gjerne hensyn til at det er flere som forbereder seg før eksamen begynner.

En av eksamensvaktene vil gi beskjed 5-10 minutter før eksamen starter om at alle må finne plassene sine og at sekker eller vesker må plasseres langs veggen. Du får kun lov til å ha godkjente hjelpemidler tilgjengelig på pulten under eksamen, så skru av mobilen og smartklokka og legg den i sekken.

Under eksamen

Eksamensvaktene vil dele ut oppgavehefte og ark når eksamen starter. Fra og med dette tidspunktet kan du ikke forlate plassen din uten en eksamensvakt. Om du trenger hjelp, flere ark eller må ta deg en luftetur så rekker du opp hånden og en eksamensvakt vil komme bort til deg.

I løpet av de første 10 minuttene av eksamen vil eksamensvaktene sjekke studentbeviset ditt og markere at du har møtt opp til eksamen.

Som regel vil foreleser eller kursansvarlig komme innom eksamenslokalet under eksamen i tilfelle det er noen spørsmål om eksamen. Foreleser kan ikke hjelpe deg med oppgavene om du står fast, men om du tror det er noe feil i oppgaveheftet eller er usikker på en formulering kan du spørre om de kan oppklare det.

Arkene du skriver på eksamen er noe annerledes enn du er vant til. De består av tre lag som fanger opp det du skriver, så sørg for at du kun skriver på et ark om gangen.

Når du skal levere

Når du leverer eksamen skal du sette sammen de hvite og gule arkene i hver sin bunke, og du kan ta med deg de blå arkene hjem. Du må også fylle ut informasjonen øverst på arkene med studentnummer, kurskode, kursnavn og sidetall.

Husk at det er mange som sitter og konsentrerer seg under eksamen så om du blir ferdig før tiden må du være stille!

Hva burde jeg ha med på eksamen?

Det er lett å overtenke hva man skal ha med på eksamen. Her er det jeg pleier å ta med på skoleeksamen:

  • Studentbevis eller annen legitimasjon
  • Kalkulator eller annet godkjent hjelpemiddel
  • Ekstra batterier til kalkulatoren
  • Penal med svart eller blå penn
  • Vannflaske
  • En yoghurt eller en müslibar
  • Kaffe
  • Ørepropper

Hvordan burde jeg øve til en skoleeksamen?

Mange av de samme tipsene til hjemmeeksamen vil være gjeldende for skoleeksamen, men prøv å gjenskap så mye som mulig av forholdene under eksamen når du øver. For eksempel om du kun får utdelt et formelark så bruker du kun dette når du øver. Da vil du fort få oversikt over hvilke formler du må pugge.

Her er noen andre blogginnlegg som kan være av interesse:

Masse lykke til på eksamen når den tid kommer! Alle vi i EnkelEksamen har troa på deg!