Det er et faktum at god konsentrasjon er selve fundamentet for effektiv læring. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på hvordan du kan øke din konsentrasjonsevne, og dermed også ditt læringsutbytte. Målet er selvsagt å oppnå toppkarakterer!
Det har aldri vært vanskeligere å konsentrere seg om en oppgave av gangen, enn hva som er tilfelle i vår digitale verden. Vi nordmenn sjekker i gjennomsnitt smarttelefonen vår 150 ganger pr. døgn. Det er kanskje ikke så rart. For forskningen viser at det å sjekke smarttelefonen gjør at vi opplever en naturlig rus i form av dopamin som frigjøres i hjernen.
På påstanden “Det første jeg gjør når ingenting okkuperer min oppmerksomhet er å plukke opp mobiltelefonen” svarer 77% i alderen 18-24 “ja”. Dette viser en studie utført av Microsoft fra 2015.
I den samme undersøkelsen kom det også frem at gjennomsnittspersonen har mindre evne enn gullfisken (!) til å konsentrere seg sammenhengende om en oppgave. Gjennomsnittspersonen evnet nemlig å gjøre dette i 8, 25 sekunder sammenhengende. Gullfisken evnet å gjøre det samme i hele 9 sekunder.
Til sammenligning klarte gjennomsnittsmenneske i år 2000 i snitt å konsentrere seg om en oppgave sammenhengende i 12 sekunder. Sosiale medier får en stor del av skylden for den svekkede konsentrasjonsevnen i nevnte rapport.
Konsentrasjonstyvene som omgir oss har aldri vært flere, sterkere eller lettere tilgjengelig enn de er i dag – og det må du være bevisst på dersom du skal oppnå toppkarakterer!
Verdsett god konsentrasjon
Et godt sted å starte er å bli bevisst på at det er langt mer krevende å oppnå god konsentrasjon enn det er å holde på den. Du bør derfor ha respekt for jobben du har gjort når du har oppnådd god og dyp konsentrasjon, slik at du kan få maksimalt utbytte av innsatsen du har lagt ned.
Fordi du vil oppleve at det dukker opp en rekke andre impulsive tanker i hjernen din. Dette kan skje selv om du gjør ditt ytterste med å konsentrere deg om oppgaven du skal utføre. I hvert fall før du har nådd dyp konsentrasjon.
Et eksempel på dette kan være et tilnærmet instinktivt behov for å oppdatere deg selv på hva som har skjedd på mobiltelefonen din de siste fem minuttene.
Et annet eksempel kan være at hjernen heller ønsker å fokusere på andre problemstillinger du bryr deg om. Slik som om hvorvidt hun koselige jenta du møtte forrige helg (eller gutten) kommer til å dukke opp i bursdagen du er invitert i til helgen eller ikke.
Ikke tillat deg selv å følge disse impulsene!
I en tidligere artikkel skrev vi at det tar i gjennomsnitt 23 minutter og 15 sekunder å oppnå dyp konsentrasjon. Dette er noe å ha i bakhodet hver gang du er nødt til å finne frem selvdisiplinen for å bevare konsentrasjonen. Husk også at øvelse gjør mester. Du vil oppleve at det blir enklere å holde konsentrasjonen over tid, dersom du jobber bevisst med å tilegne deg denne vanen.
Og for å hjelpe deg på veien – her følger noen konkrete tips som vil hjelpe deg med å ta tilbake kontrollen over din egen oppmerksomhet:
Legg bort mobiltelefonen
Det er som ordtaket sier: “out of sight, out of mind”. Ved å legge telefonen helt bort, føler du ikke at du må plukke den opp hele tida.
Gjør én oppgave av gangen – øv opp konsentrasjonsevnen
Vi er så vant til å multitaske at vi ikke tenker over at vi gjør det. Likevel klarer vi kun å konsentrere oss skikkelig om én oppgave om gangen.
Pass på blodsukkeret
Dersom du kjenner at du er sulten har du mest sannsynlig ventet for lenge med å spise. Prioriter langsomme karbohydrater som er med på å stabilisere blodsukkeret for å legge til rette for god konsentrasjon over tid.
Prioriter søvn for å bedre konsentrasjon
Hjernen er helt avhengig av søvn for å få nødvendig restitusjon. Mangel på søvn kan gå ut over både konsentrasjons- og læringsevne. Det er nemlig når du sover at hjernen langtidslagrer informasjonen den nylig har mottatt.
Vær måteholden med alkohol
Selv små mengder med alkohol reduserer hjernens evne til å lagre nye minner. I tillegg kan et høyt alkoholforbruk føre til en rekke andre helseskader, og påvirker din generelle form negativt.
Evnen til å konsentrere seg blir et stadig viktigere konkurransefortrinn i en verden med stadig flere distraksjoner. Nå som du er bevisst på problemstillingen, kan du utnytte dette til din fordel!