Dette semesteret har vært preget av stengte campus og økt bruk av digitale forelesninger. Mange studenter melder at det er vanskeligere å studere hjemme. Derfor har vi samlet noen tips til hvordan du lykkes med å studere hjemme.

“Poenget er å skape en klart definert ramme rundt det stedet i huset hvor arbeid skjer.”

5 tips for å lykkes med å studere hjemme

Du skulle kanskje tro at det er en bris å ha en jobb som man kan gjøre hjemmefra. Om vi skal lytte til de som har erfaring med hjemmekontor finner vi fort ut at det slettes ikke er uten utfordringer.

distrahert hjemme

“Brian Barrett ber oss om å huske at når vi jobber hjemmefra så er vi alltid hjemme, men vi er også alltid på jobb.”

Digital direktør av Wired Magazine Brian Barrett som har et tiårs erfaring med hjemmekontor kan melde at det å sette grenser i hjemmet er viktig.

Han forteller at poenget er å skape en klart definert ramme rundt det stedet i huset hvor arbeid skjer. Det gjør det mer sannsynlig at du faktisk får gjort det du skal når du befinner deg i arbeidssonen – og kanskje enda viktigere – at du klarer å slappe av når du befinner deg i resten av hjemmet ditt. Brian Barrett ber oss om å huske at når vi jobber hjemmefra så er vi alltid hjemme, men vi er også alltid på jobb.

Du har kanskje hørt uttrykket at man ikke burde ta med jobben hjem. Vel nå har du lite valgmuligheter. Med andre ord, når du nå må studere hjemmefra har du fått visket ut grensen mellom hjem og arbeid. 

Derfor ønsker vi nå å formidle noen noen tips til hvordan å sette de grensene du trenger i hjemmet for å oppnå gode resultater dette semesteret. 

Gjenskap studietilværelsen lik den du har når du skal på skolen

For å finne ut hvordan vi skal sette opp de rammene som trengs for å være produktiv hjemme trenger vi ikke å komme opp med masse kreative løsninger. Vi kan bare gjenskape den dagen vi har hjemme på en måte som ligner mest mulig på en vanlig dag på skolen.

#1 Sett av en dedikert arbeidsplass

For å ha god konsentrasjon hjemme må vi gjøre mer en å bare sette oss ned hvor som helst med dataen og en kaffekopp. Det er for mange assosiasjoner til andre ting i hjemmet som vil dra oppmerksomheten i alle retninger. Hjemmet er der vi spiser, sover, slapper av, underholder oss selv. Det er altså ikke assosiert med timevis med konsentrert arbeid.  

Derfor er det viktig at du setter av et sted i hjemmet ditt hvor du ikke gjør annet enn å studere. Du overlever uten telefonen til du har forlatt arbeidsplassen. Nettleseren på datamaskinen kan tillates ha å faner kun dedikert til skolearbeid. Mat holdes til lette forsyninger som frukt og nøtter. Større måltider kan spises et sted du virkelig slapper av og ikke tenker på skole.  

En slik dedikert arbeidsplass vi tillate deg å virkelig  gjøre det du ønsker å gjøre til den tiden du hadde tenkt uten masse distraksjoner. Du får sove lettere når du skal. Du klarer å slappe av på kvelden og lade batteriene uten å bekymre deg om eksamen. Ikke minst, du finner konsentrasjonen når du ønsker og oppnår gode resultater dette hjemmesemesteret.  

Nå har det slik at vi alle oppholder oss under forskjellige omstendigheter. Derfor har vi litt forskjellige forutsetninger for å lykkes å studere hjemme Du har kanskje noen spørsmål om det stedet du befinner deg tillater deg å sette opp en arbeidsplass. Den gode nyheten er at du ikke trenger hverken noen fancy standing desk eller mye plass. Det viktigste er at du har en plass der ingenting skjer utenom å studere. 

#2 Lykkes med å studere hjemme ved å forberede arbeidssaker og snacks 

Et godt tips er å gjøre alt av bøker, pc, lader, snacks og drikke klart på arbeidsplassen. Slik trenger du ikke å forlate plassen midt i arbeidsøkten. fordi dataen gikk tom for batteri eller du skulle ha snacks. Om du forlater arbeidsplassen på skolen befinner du deg fortsatt der folk jobber. Hjemme derimot hopper du rett ut i et hav av andre fristelser som det faktisk koster krefter å overkomme.

Å ha noe lett som nøtter og frukt ved arbeidsplassen er ikke bare for å opprettholde blodsukkeret. Det fungerer også som en god aktivitet å ha når du trenger et lite avbrekk uten at du nødvendigvis tar den en pause.

#3 På med arbeidshatten

Stell deg i orden og kle på seg som om du skulle på skolen og møte mennesker. Her er det lurt å tenke på alt det du vanligvis gjør før du skal på skolen. Dermed kan du programmere deg selv til å bli konsentrert. Nettopp fordi stort sett hver gang du har vært i den konsentrerte tilstanden du ønsker å oppnå så har du først ordnet deg på denne måten. 

Derfor vil du kommunisere til din underbevissthet at det nå er tid for å konsentrere seg. Det samme gjelder om du forblir i pysjamasen. Du kan jo sikkert ane deg hva du kommuniserer til deg selv som du lar være å stelle deg til.

#4 Kom deg ut

Om morgenen

Rutinen vi gjør hver morgen med å reise til skolen fungerer som en liten nullstilling. Den hjelper også overgangen til å komme seg inn i en konsentrert tilstand. Vi råder deg ikke til å faktisk reise til skolen her. Det kan likevel være lurt å komme deg en liten tur ut av døra på morgenen uansett hvordan været er. Om det bare skulle være en liten tur. Det kan være stress å gå ut i kaldt vær. Men denne motstanden gir deg oppkvikkeren du trenger til å finne ro og fred på arbeidsplassen etterpå.

Når du kommer tilbake kan du se for deg at du har ankommet skolen. Alt er klart på plassen din og det er ingen som trenger deg noe annet sted enn akkurat der.  Ved å gjøre dette har du satt en klar grense for når dagen har begynt. 

Som et avbrekk midt på dagen

Å sitte på en arbeidsplass å stirre ned inn i en dataskjerm eller ned i en bok over mange timer er hverken godt for sinnet eller helsa. Legg inn hvert fall en tur om dagen. Slik kan du opprettholde energi og motivasjon helt frem til eksamen. 

#5 Bevar døgnrytmen

For å lykkes med å studere hjemme er det lurt å beholde døgnrytmen. Om døgnrytmen sklir ut fordi du ikke trenger å møte opp fysisk på skolen kan det gå utover produktiviteten.
Om du ønsker å forbli produktiv er det lurt å ha unnagjort de mest krevende oppgavene for dagen før lunsj. Slik kan du tillate deg selv å slappe av skikkelig når du tar pause.

Dersom du sliter med å holde fokus, kan det være lurt å ha definerte arbeidsperioder og pauser. Lær deg Pomodoroteknikken her 😄