Det kan være skikkelig vanskelig å komme i gang igjen med studiene, og det spesielt i år. Mange opplever nok at man har utsatt det å starte opp med studiene igjen, noe som gir en dårlig følelse og kan føre til stress. Hvis du kjenner deg igjen i dette må du vite at du ikke er alene og at det finnes hjelp til hvordan du kan komme i gang på en god måte. Her kommer våre beste tips!

Jodel BI – Mange som sliter

I denne bloggartikkelen får du tips til hvordan du kan komme i gang med studiene igjen. 

Jeg utfordrer deg til å følge mine to hovedtips og velge fem småtips som du fokuserer på og følger over de neste tre ukene.

2 hovedtips

Mine to beste hovedtips som du burde følge er å legge en plan og sette deg noen gode mål. Hvis du gir disse to tipsene en innsats, så vil det hjelpe deg stort med å komme skikkelig godt i gang med studiene.

1 – Lag en timeplan for den kommende uken

Det er en utrolig deilig følelse å ha en plan som du er motivert til å følge, og jeg anbefaler derfor å sette opp en timeplan for den kommende uken. Hvis du leser dette på en dag som er senere i uken, så bør du likevel sette opp denne uka med de dagene som er igjen. 

Det er mange måter å sette opp en ukeplan på. Du kan gjøre det for hånd, bruke en egen applikasjon for dette, bruke kalenderappen din – eller så kan du bruke denne malen som jeg har laget til deg! Du kan få din egen private kopi av min ukeplan til Google Sheets ved å klikke her. Bruk gjerne fargekoder som i eksempelet under. Denne malen fungerer best på PC/Mac, så besøk gjerne www.enkeleksamen.no/blogg på din PC/Mac hvis du leser artikkelen på mobilen din nå.

Forsøk å finne den gode balansen mellom å verken planlegge for detaljert eller for grovt. Hvis det blir endringer i planene er det helt i orden og du kan bare enkelt oppdatere planen din, men du bør strebe etter å følge planen. 

2 – Sett deg mål for semesteret og for uken som kommer

Gode mål fungerer svært bra for de aller fleste. Hvis du ikke har satt deg noen mål for semesteret og den kommende uken, så er det tid for det nå. Hvert ukemål kommer til å ta deg ett skritt nærmere dine semestermål. Sett mål som er spesifikke, enkle å måle og litt ambisiøse. “Jeg skal bli flinkere i matte” er et dårlig definert ukemål, men “jeg skal gjøre 20 deloppgaver fra tidligere eksamensoppgaver i matte” er et godt spesifikt, målbart og ambisiøst ukemål.

På samme måte som med ukeplanen kan du sette mål for hånd, men du kan også bruke malen vår for å legge inn semestermål og ukemål for uken som kommer. I malen til EnkelEksamen har jeg låst semestermålene dine fast slik at du alltid ser dem.

Se eksempel på semestermål og ukemål i bildet nedenfor.

Vi anbefaler deg å sette 5 semestermål som varer ut semesteret, og 3 nye ukemål hver uke. Huk av målene når du har nådd dem – det føles digg å nå et mål!

Mindre tips

Nå som du har fått to solide tips som jeg sterkt anbefaler å følge, burde du velge 5 av tipsene nedenfor, skrive dem ned og følge disse fem tipsene i tre uker. 

1 – Kom deg over dørstokkmila hver dag

Har du noen gang hørt om uttrykket «dørstokkmila»? Dette uttrykket betyr at hvis du for eksempel skal løpe en mil, så vil det kreve like mye motivasjon å komme deg ut at døra som det gjør å faktisk fullføre distansen du skal løpe. Hvis du gruer deg til å sette deg ned å studere er dette et tips om at du skal minne deg selv på at det er dørstokken som hindrer deg. Ikke ha for store forventninger til hva du skal få til helt enda, så lenge du klarer å komme i gang så er mye av motgangen i motivasjonen din beseiret. Hvis du velger å ta med deg dette tipset, så skal du alltid tenke på «dørstokkmila» når du tar deg selv i å prokrastinere.

2 – Drikk vann

Vann gjør underverker for deg. Drikk 3% liter daglig av din egen egen kroppsvekt. Ta din egen kroppsvekt i kilo og gang det med 0,03 for å finne ut hvor mange liter vann du bør drikke i døgnet.

3 – Skru på flymodus eller “ikke forstyrr” på mobilen

Gjør det til en regel å slå på flymodus for å unngå forstyrrelser, og gjerne legg mobilen vekk når du studerer. Mobilen er djevelens verktøy til å dra deg ut av fokus og inn i Instagram, Snapchat og TikTok. Disse appene gir deg en kortsiktig underholdning og glede, men kan etterlate deg med en dårlig følelse resten av dagen. 

4 – Sørg for å bevare døgnrytmen og sov nok

Legg deg og stå opp til samme tid hver dag og forsøk å få rundt 8 timer søvn. Om du sliter med å stå opp kan et tips være å legge mobilen på andre siden av soverommet. Når alarmen ringer på mobilen, må du ut av senga, og kan gå inn på badet for å starte dagen!

5 – Kom deg ut i frisk luft 

Kom deg ut i frisk luft minst én gang om dagen. 

6 – Dedikert arbeidsplass

Ha en dedikert arbeidsplass til studiene dine. Jeg bor selv i en liten leilighet og har satt av den ene siden av spisebordet til arbeid.

7 – Ta strukturerte og velfortjente pauser, men hold deg til skjemaet

Sørg for at det er et klart og definert skille mellom arbeid og pause. Studér fokusert i 45 minutter, og ta 15 minutter pause. Når du studerer er det ikke lov å gjøre noe annet, og når du tar pause er det ikke lov å studere. 

8 – Finn noe fast å se frem til hver uke

Lag pizza på søndager? Hva med en ukentlig Kahootquiz med kollokviegruppen? Finn noe fast å se frem til hver uke.

9 – Hold det ryddig rundt deg

Rotete hjem skaper et rotete sinn. Sørg for å holde det ryddig rundt deg, men pass på å ikke bruke rydding som en unnskyldning for prokrastinering!

10 – Hold deg i fysisk form

I år har jeg gått fra å være en som “aldri har trent” til å begynne å trene regelmessig. Fysisk aktivitet har vært det tiltaket som har hatt størst positiv innvirkning på min produktivitet, helse og humør – noensinne! Sett av tid til trening to eller tre ganger i uken. 

11 – Start hver dag med å gjøre noe du liker godt

Gi deg selv en bra start på dagen med å starte dagen med noe du synes er gøy eller liker. Det kan være å spise en sykt god havregrøt eller høre på en podcast eller et radioprogram. Lag deg selv en god start på dagen!

12 – Gjør enkle oppgaver for å få mestringsfølelse

Når du skal gjennomføre større oppgaver kan det være lurt å bryte disse opp i mindre oppgaver. For å gi deg selv en god start og mestringsfølelse anbefaler vi å starte med de enkle oppgavene som du vet at du kommer til å klare. Hvis du starter en ny økt med en skikkelig utfordrende og omfattende oppgave er det enkelt å gi opp og prokrastinere vekk dagen.

13 – Sett av 10 – 15 minutter til meditasjon hver dag

Gi deg selv en daglig sinnsro med meditasjon 10 minutter hver dag. Hvis du aldri har prøvd dette før vil du nok oppleve at det er vanskelig i starten, men selv kjenner jeg ingen som er spesielt god på skateboard før de får øvd nok på det. Øv, øv, øv og du vil lære teknikker som kan hjelpe deg gjennom stress. 

Jeg anbefaler å prøve appen Headspace til å hjelpe deg på vei. 

14 – Sett kun ett mål på gjøremålslisten for dagen

Du trenger ikke å sette store krav til deg selv nå i starten. Sett kun ett mål på gjøremålslisten for dagen og vær fornøyd når du klarer det. Små skritt i riktig retning kan ta deg en lang vei. 

15 – Gi deg selv belønninger

Sett av 1 minutt hver kveld til å reflektere over hva du har fått til i dag, og gi deg selv gjerne en belønning i form av gode ord om deg selv eller planlegg en melkesjokolade til helgen. Vi mennesker kan ofte legge stor vekt på ting vi ikke får til og samtidig glemme å sette pris på oss selv når vi har vært flinke. Gi deg selv skryt og belønning for hver gang du for eksempel klarer et mål, har jobbet effektivt eller drukket nok vann en dag.  

Utfordringer fra meg til deg

Som nevnt innledningsvis utfordrer jeg deg til å følge de to hovedtipsene og velge fem småtips som du skal følge over de neste tre ukene. For å holde fokus på de tipsene du velger, så anbefaler jeg å verken velge flere eller færre til å begynne med. 

Siden du har lest helt hit utfordrer jeg deg også til å sette i gang med dette prosjektet allerede her og nå! I dag er dagen du endelig kommer i gang igjen. 

Send meg gjerne en melding i chatten nede til høyre om en uke, to eller tre hvis disse tipsene har vært til hjelp!

Jeg heier på deg 💙

Hilsen Andreas Frøyland