Tips for å lykkes på eksamen
Er du stresset over å ikke skulle lykkes på eksamen? Her er 11 superkonkrete tips som hjelper deg å lykkes på eksamen.
Før eksamen
#1 Ta strukturerte pauser
Sørg for at du har et klart skille mellom arbeid og pause. Du er ikke tjent med å være i limbo mellom det å lese, og det å ta pause. Prøv Pomodoro-teknikken: kjør for eksempel 45 minutter arbeidsøkt, etterfulgt av 15 minutter pause. Hva med 30 minutter arbeidsøkt og 10 minutter pause? Finn intervaller som fungerer for deg.
I arbeidsøkten er det ikke lov å snakke tull, sjekke mobilen eller noe annet som forstyrrer deg og de du studerer med, fordi i arbeidsøkten er det fokus på å jobbe.
I pausen derimot, er det ikke lov å snakke fag.
#2 Prioriter også søvn, trening og avslapping
Dersom du prioriterer bort aktiviteter som gir deg energi, vil du gå tom for energi i eksamensperioden. Legg derfor til rette for nok søvn, trening, avslapping og andre aktiviteter som gir deg energi mellom intense leseøkter.
#3 For alle oss nervevrak: snakk med noen som kan støtte deg
Dersom du er nervøs for eksamen, kan det hjelpe å snakke med noen som kan støtte deg. Denne personen trenger ikke ha kjennskap til faget du skal ta eksamen i, men har som jobb å få deg til å føle deg tryggere og mer avslappet. Er du avslappet, har du bedre odds for å lykkes på eksamen.
Har du ingen du kommer på som kan få deg til å føle deg bedre? Send en melding til 418 45 037, så skal jeg personlig støtte deg.
#4 Snakk fag med folk
En god strategi kan være å snakke og diskutere fag med dine studievenner, i motsetning til å kun skrive og løse oppgaver.
Under eksamen
#5 Les gjennom hele eksamensoppgaven før du begynner
Det første du bør gjøre når du får eksamensoppgaven er å se over alle oppgavene du har foran deg. Dette vil gi deg en god oversikt over spørsmålene, og du vil kunne danne deg en mening over hvilke oppgaver du har kontroll over og dermed få unnagjort relativt fort.
Enkelte oppgaver kan ved første øyekast se vanskelige ut. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen og puste ut; som regel blir oppgavene overkommelige etter hvert som du setter deg mer inn i dem.
#6 Ta velfortjente pauser
Skal du lykkes på eksamen, må du se på det som en maraton – og ikke en sprintetappe. Ta deg velfortjeneste pust i bakken underveis i eksamen. Hjernen din trenger pauser, og det er utrolig hvor stor effekt en tominutters luftetur, litt mat og drikke, eller bare et dobesøk kan gjøre med deg og din konsentrasjon. Se på pauser som en investering, og ikke en kostnad.
#7 Hold orden på statusen på de ulike oppgavene
Det kan være en god idé å enten ha et eget kladdeark hvor du noterer ned hvilke oppgaver du har hoppet over, eller skriv det ned som en kommentar til deg selv på selve eksamensoppgaven. På den måten har du full kontroll på statusen på ulike oppgaver, så slipper du å gjøre samme oppgave to ganger eller i verste fall glemme å komme tilbake til en oppgave.
#8 Få i deg god energi
Sørg for å få i deg nok mat og drikke underveis i eksamen. Hjernen din er som en muskel; den blir fort sliten og trenger mye næring dersom den skal overleve mange timer med dyp konsentrasjon. Ha med en vannflaske og drikk jevnlig.
«All foods are not created equal» – hva du putter i deg under eksamen er også avgjørende for konsentrasjonen din. All rask og sukkerbasert energi er kortvarig, og etterlater deg med lavere energi etter du opplever en krasjlanding fra energitoppen din.
Vårt tips er å vente med sukkerholdige energikilder til ut mot slutten av eksamen. Bruk det som en boost i innspurten av eksamen.
#9 Hvis det kommer en tvist – tenk logisk
Hvis det kommer en oppgave med noe du ikke har sett før eller noe som virker nytt, tenk logisk. Sjansen er stor for at du kun ser en ny vri på en oppgave du egentlig klarer å løse. Pensum er det samme, men det er mulig at det blir lagt frem på en litt annen måte. Prøv derfor å se sammenhenger med oppgaver du har gjort tidligere. Dersom du sliter kan du gjøre en annen oppgave imens, så kanskje du finner svar etter å ha holdt på med noe annet en stund.
#10 Sitt hele tiden
Dersom du er ferdig lenge før eksamenstiden er over, betyr det én av to ting: 1.) du nailet eksamen, eller 2.) det var mye du ikke fikk til.
Dersom du nailet eksamen skal du nå ta deg en lang pause, før du ser over hele besvarelsen din en siste gang før du leverer. Jeg kan garantere deg at du ikke vil angre på denne timen senere.
Dersom det var mye du ikke fikk til – ikke gi deg! Visste du at Danmark ikke en gang klarte å kvalifisere seg til EM i fotball i 1992, men på grunn av en borgerkrig i Europa fikk Danmark være med likevel? Danmark vant EM i 1992.
Selv når det ser umulig ut, så er det lite som slår viljestyrken din. Tenk logisk, tenk kreativt, prøv forskjellige metoder, skriv et tekstsvar eller lag en illustrasjon. Alt er bedre enn ingenting. Ikke gi deg, og sitt til du ikke har mer tid igjen!
Etter eksamen
#11 Ønsker du å diskutere eksamen med folk?
For noen er det betryggende å diskutere ulike oppgaver og hva de mener er svaret på den ene og den andre oppgaven, men for andre kan dette skape en stor usikkerhet helt uavhengig av hvor bra man faktisk gjorde det på eksamen. Dersom man går og dveler på en eksamen som har vært, kan dette få negative ringvirkninger på din neste eksamen. På en annen side kan det også være betryggende å snakke om eksamen.
Av den grunn bør du snakke med studievennene dine og høre om de ønsker å diskutere eksamen som var, eller om de helst ønsker å legge den bak seg. Det å ikke ønske å snakke om hvordan eksamen gikk betyr ikke at man ikke gjorde det bra, det betyr enkelt og greit bare at man ikke ønsker å snakke om eksamen som var.
Dette er mine beste tips for å lykkes på eksamen. Hva er ditt beste eksamenstips?
Lykke til med din neste eksamen – vi heier på deg!