Vulkaner er en av naturens mest dramatiske og destruktive krefter. I denne artikkelen skal vi se på forskjellige typer vulkaner, hvor de befinner seg og hva slags vulkanutbrudd som kan forekomme.
Vulkaner og vulkanisme
En viktig forskjell å huske på er skillet mellom landformen vulkan og prosessen vulkanisme. Vulkanen er den spesielle fjellformen som dannes ved enkelte vulkanutbrudd. Vulkanisme er prosessen som involverer dannelse og bevegelse av magma fra jordens indre til overflaten, hvor det kan resultere i vulkanutbrudd. Vulkanisme oppstår når en havbunnsplate presses ned i mantelen og smelter, eller når deler av mantelen selv smelter.
Hva er forskjellen mellom magma og lava?
Du har sikkert hørt om magma og lava, men vet du hva forskjellen er? Forskjellen mellom de to er nemlig ganske liten.
Når havbunnsplaten smelter dannes det magma. Magma er rett og slett smeltet stein. I en vulkan kan man finne en lomme med magma, denne lommen kalles et magmakammer. Temperaturen ligger her på rundt 1300 °C! Ikke et sted du vil steke pizzaen din med andre ord.
Når magmaen stiger oppover og kommer i kontakt med jordskorpa, smelter jordskorpa. I det magmaen kommer helt opp til jordoverflata, strømmer utover og gassen i magmaen blir frigjort, blir bergarten lava liggende igjen. Vi bruker dermed begrepet lava om flytende og størknet stein som ligger på jordoverflata. Magma derimot, er smeltet stein under jordoverflata.
Forskjellige vulkantyper
Alle vulkaner ser ikke like ut, vi skiller gjerne mellom to ulike vulkaner; skjoldvulkaner og sammensatte vulkaner.
For å forklare forskjellen på disse vulkanene er tykkelsen på lavaen viktig. Vi har lettflytende og tyktflytende lava. Lettflytende lava, kan sammenlignes med matolje i konsistens, mens tyktflytende kan sammenlignes med honning.
Vi må også definere krateret, som er stedet lava og gass strømmer ut ved vulkanisme.
Skjoldvulkan
Når lavaen er lettflytende, renner den forholdsvis raskt og sprer seg langt utover før alt størkner. Hvis det kommer lettflytende lava ut fra ett krater, kan den bygge opp et fjell med slake skråninger. Slike fjell kalles skjoldvulkaner. Navnet har de fått fordi de ligner et skjold som ligger på bakken. Skjoldvulkaner har slake skråninger, og ligger gjerne mellom 2 og 10 grader i helning.
Sammensatt vulkan
Når lavaen er mer tyktflytende, resulterer det i mer eksplosive utbrudd. Under slike utbrudd kastes partikler opp i atmosfæren fra krateret. Gjentatte utbrudd på samme sted kan bygge opp en stor og bratt sammensatt vulkan. Når magma og gass sprenger seg gjennom fjellet og slynges ut med stor fart, kan utbruddene være svært farlige. Dersom trykket er kraftig nok, kan hele toppen av vulkanen faktisk bli sprengt bort. Denne typen vulkaner kalles også stratovulkaner og har gjerne en kjegleform. Sammensatte vulkaner har skråninger slakere enn 33 grader, og kan typisk være mellom 1000-4000 meter høye!
Vulkaners utslipp
Skadeomfanget til et vulkanutbrudd avhenger av utbruddets styrke og type utslipp fra vulkanen. Vi har fire typer utslipp: lavastrøm, gjørmestrøm, pyroklastisk strøm og aske/gass.
- Lavastrømmer: Flytende lava som renner nedover vulkansidene og kan forårsake skade på natur og byggverk nær vulkanen.
- Gjørmestrømmer: En blanding av vulkansk aske og vann som danner en flytende masse som kan bevege seg raskt nedover fjellsidene og forårsake store ødeleggelser.
- Pyroklastisk strøm: En varm sky av gasser og partikler som beveger seg raskt nedover fra vulkanen, ekstremt farlig og destruktiv.
- Aske/gass: Finkornet vulkansk aske som kan føres med vinden over store avstander, dette påvirker luftkvaliteten og kan forstyrre flytrafikk.
Sjekk ut vår video om vulkaners påvirkning her!
Vulkansoner
Vulkaner finnes ikke overalt, områder på jorden hvor vulkansk aktivitet er vanlig kalles vulkansoner. De to største vulkansonene på jorda heter «The ring of fire» og middelhavsbeltet.
The Ring of Fire
Dette er en enormt lang sone som strekker seg rundt hele Stillehavet. Her presses havbunnsplatene ned i mantelen, noe som forårsaker vulkanisme. Denne sonen inneholder 80 prosent av verdens vulkaner. Vulkanene ligger blant annet i USA, Japan og til og med på antarktis!
Middelhavsbeltet
Middelhavsbeltet har svært mange vulkaner grunnet kollisjoner mellom den europeiske og den afrikanske platen. Når den afrikanske platen presses mot den europeiske, blir den afrikanske presset ned i mantelen, der den smelter. Denne smeltingen skaper magma, som stiger opp og forårsaker vulkanutbrudd. Dette er grunnen til at vi har vulkanisme i Middelhavsområdet. Middelhavsbeltet er blant annet kjent for vulkanene Etna og Vesuv.
Forhåpentligvis har dette innlegget hjulpet deg til å forstå litt mer om Vulkaner. Hvis du ønsker å lære mer så sjekk ut våre digitale kurs i Geografi på VGS nedenfor, for å sikre at disse konseptene sitter før eksamen!
Vi har også et blogginnlegg om jordskjelv, som du kan sjekke ut her!