Et av de største problemene med å jobbe hjemmefra er at man sliter med å holde konsentrasjonen oppe. Derfor har jeg samlet sammen noen apper og extensions som hjelper deg med å holde fokus gjennom skoledagen.

Under finner du oversikt over alle appene, med tilhørende link til nedlastning

Apper for å unngå distrahering

App: Forest

Forest er en app der du setter deg et tidsmål for hvor lenge du skal unngå å bruke mobilen. Trykk på start så starter klokken å telle ned og du ser at et tre vokser sakte. Om du går ut av appen så vil treet ditt dø og du må starte på nytt!

Det geniale med forest er at du også kan lage trær i en gruppe med andre mennesker, for eksempel dine studievenner. Hvis en av medlemmene av gruppen går ut av appen så vil treet til alle andre også dø. 

I tillegg får du bilder av hvor mange trær du har “laget” og du kan donere myntene du tjener per tre til at Trees for the future dyrker et ekte tre.

Last ned for iOS/Android
Forestapp.cc

Hold

Hold er en norsk-utviklet app der du får poeng for hvor lenge du klarer å holde deg unna mobilen. Du får poeng for hvert 20. minutt du ikke går ut av appen. Du kan også samarbeide med andre venner i nærheten for å øke antall poeng man får.

Poengene du samler opp kan brukes til å kjøpe produkter, aktiviteter og tjenester der du er. Du kan også bruke poengene til å kjøpe lodd i ulike konkurranser.

Last ned for iOS/Android
Hold.app

Extensions til datamaskin/Macbook

Ofte er også pcen en distraksjon i seg selv. Her er noen extensions man kan installere i ulike nettlesere (for eksempel Chrome) som hindrer deg å gå inn på de nettsidene du vet er distraherende for deg. Som dermed hjelper deg å holde fokus.

Stayfocusd

Stayfocusd har ulike funksjoner som hjelper deg med å unngå nettsider som du vet er forstyrrende. Under “settings” så kan du blant annet:

  • Lage lister over sider som er “forbudte” og liste over sider som er tillatt
  • Bestemme hvor mange minutter per dag du kan bruke på nettsidene på listen over “forbudte” nettsider
  • Velge hvilke dager i uken innstillingene gjelder for slik at du ikke blir begrenset i helgene
  • Velge hvilke tidspunkt på døgnet innstillingene gjelder for

Min favoritt er det som kalles “nuclear option” der du låser datamaskinen for alle nettsider eller kun de som står på tillatt-listen din i et gitt antall timer. La oss si at du har et arbeidskrav som du vet at du må bli ferdig i løpet av de neste par timene, så kan du bruke nuclear option. Du kan ikke angre deg etter du har satt på denne funksjonen.

Lenke til extention (Chrome)

Apper for gjøremål

For å kunne holde fokus så er det også viktig å vite hva du skal gjøre. Her er to apper som hjelper deg med nettopp dette:

Favoritt app: Habitica

Habitica er en app som bruker noe som kalles gamificaton for å øke motivasjonen til å gjøre oppgaver. Du lager en avatar som vokser og blir sterkere, slik som i et videospill. I appen kan du:

  • Kartlegge gode og dårlige vaner
  • Lage daglige gjøremål
  • Skrive ned gjøremål
  • Sette belønninger som du kjøper for poeng du har samlet opp


Last ned for iOS/Android

Habitica.com

Todoist

Denne gjøremålsappen lar deg legge til gjøremål på en enkel måte. Den analyserer teksten du skriver inn slik at du lett kan legge inn nye gjøremål. For eksempel, om du skriver “gjør ferdig arbeidskrav imorgen” så skjønner den at gjøremålet skal merkes slik at den kommer opp i listen for dagen etter. Du kan også skrive andre fraser som “mandag neste uke” eller tagge ulike lister ved å bruke #. Slik kan du bruke appen til å holde fokus på de oppgavene du faktisk har planer om å gjøre den dagen.

Last ned for iOS/Android
Todoist.com