Fysisk aktivitet

Det er lett å glemme hvor godt fysisk aktivitet kan være for både kropp, sinn og studieprestasjoner. Studiehverdagen kan fort bli ganske stillesittende – så her får du fem gode grunner til å prioritere fysisk aktivitet 🏃‍♂️

1. Konsentrasjon

Fysisk aktivitet har positiv effekt på både konsentrasjon og læring.

Som student er du relativt fri til å legge opp hverdagen din slik du ønsker. Du kan jobbe hjemmefra, sitte på lesesal eller i kantinen på skolen. Likevel er det ikke alltid så enkelt å finne god arbeidsflyt, eller å holde effektiviteten oppe.

En luftetur, en kort benstrekk eller en liten tur for å fylle vann kan gjøre det enklere å oppnå god konsentrasjon.

Fysisk aktivitet

Blir du ofte distrahert når du gjør skolearbeid? Pomodoro-teknikken kan både hjelpe deg med holde konsentrasjonen, og jobbe effektivt gjennom dagen. Her kan du lese hvordan du bruker teknikken.

2. Håndtere stress

Både når vi er aktive og i etterkant skilles det ut hormoner som kan gi en beroligende effekt. Dette gjelder spesielt trening med høyere intensitet, men også roligere fysisk aktivitet som å gå tur kan ha positiv effekt.

Ved regelmessig fysisk aktivitet kommer vi i bedre form, og blir bedre rustet til å takle hverdagen. Fysisk aktivitet vil over tid gjøre oss i stand til å tåle stress og press bedre. Vi vil rett og slett orke mer.

Om du føler du har alt for mye å gjøre, kan det være vanskelig å komme i gang eller unngå å utsette arbeidet. Her finner du våre beste tips til å unngå prokrastinering.

3. Aktivitet gjør underverker for søvn

Vi vet alle hvor viktig søvn er for prestasjon. Sover du dårlig kan det påvirke hele studiehverdagen – for ikke å snakke om hvor viktig en god natt søvn kan være for å føle seg klar på eksamensdagen.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet fremmer god helse, og vil kunne påvirke søvnen din.

Etter en lang dag på lesesal kan hode føles kokt, og tankene om alt du har lest i løpet av dagen snurrer. Når du omsider legger hodet på puten kan det være vanskelig å sovne. Litt aktivitet i løpet av dagen kan gjøre det enklere å lukke øynene, og forsvinne dypt inn i drømmeland.

4. Godt for både kropp og sinn

Fysisk aktivitet er avgjørende for vår fysiske helse, men spiller også en viktig rolle for psykisk helse. Et resultat av stress og press i studiehverdagen fører ofte til at vi ikke finner godfølelsen – fysisk aktivitet kan bidra til velvære og bedre humør.

Er vi i regelmessig aktivitet vil det gjøre oss bedre rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer. En liten treningøkt eller en rusletur kan gjøre underverker om du står fast i en oppgave, eller kjenner at humøret og motivasjonen daler på lesesalen.

Synes du det kan være vanskelig å få inn fysisk aktivitet i hverdagen, her finner du Helse Norge sine tips for å bli mer aktiv!

5. Fysisk aktivitet kan forebygge sykdom

Regelmessig fysiske aktivitet styrker immunforsvaret på sikt.

Eksamensperioden nærmer seg, og det er ordentlig kjedelig å dra på seg en forkjølelse når du egentlig skulle vært i tipp topp form for å få mest ut av dagene frem mot eksamen. Det er selvfølgelig ikke slik at fysisk aktivitet automatisk gjør at du unngår all sykdom, men det er absolutt verdt å prioritere dersom det kan minske sjansene for sykdomsfravær.

Fysisk aktivitet kan altså ha mange positive innvirkninger på studenttilværelsen. Likevel er det viktig å huske på at du hverken trenger å tilbringe timer på gymmen, eller ha blytunge svettefester for å oppnå disse gevinstene. Du kommer langt med god hverdagsaktivitet, og her finner du 5 tips for å bli mer aktiv!