Sliter du med å få oversikt over de ulike samholdstypene? Dette blogginnlegget vil gi deg god oversikt over hva samhold er og de fem ulike samholdstypene i kurset Gruppepsykologi.

Hva er samhold?

Har du tenkt på hva som gjør at grupper presterer godt sammen? Eller hva som gjør at grupper samarbeider godt og klarer å skape en følelse av lagånd? Dette henger sammen med grad av samhold. Samhold kan beskrives som graden av sammenheng og enhet i en gruppe. Det handler om å ha felles mål, verdier og interesser og følelse av tilhørighet. Samhold er viktig i en gruppe av mange grunner.

Fordelene med samhold

  • For det første kan samhold bidra til økt motivasjon og engasjement blant gruppemedlemmene. Hvis medlemmene føler at de er en del av en felles innsats, kan det inspirere dem til å jobbe hardere og mer målrettet for å oppnå gruppens mål.
  • For det andre kan samhold føre til bedre kommunikasjon og samarbeid mellom gruppemedlemmene. Når medlemmene har tillit til hverandre og føler seg trygge på å uttrykke sine meninger og ideer, kan det skape et åpent og støttende arbeidsmiljø.
  • For det tredje kan samhold bidra til å redusere konflikter og motsetninger i gruppen. Når medlemmene føler en felles identitet og tilhørighet, kan det føre til mindre rivalisering og mer samarbeid.
  • Til slutt kan samhold også være en kilde til støtte og sosialt nettverk for gruppemedlemmene. Å være en del av en gruppe kan gi en følelse av tilhørighet og betydningsfullhet som kan være positivt for trivsel og psykisk helse.

Ulike typer samhold

Vi skiller mellom fem ulike typer samhold. Sosialt samhold, oppgavesamhold, kollektivt, emosjonelt og strukturelt samhold. Vi starter med å se nærmere på sosialt samhold.

Sosialt samhold 

illustrasjon av mennekser som er sosiale og sitter og spiller poker rundt ett bord

Sosialt samhold refererer til graden av sammenheng, enhet og følelse av tilhørighet som medlemmene av en gruppe har. Det er en følelse av at man er en del av en gruppe og har felles mål, interesser, verdier eller erfaringer. Sosialt samhold er viktig for å opprettholde en positiv gruppedynamikk og kan påvirke medlemmenes motivasjon, engasjement og trivsel i gruppen. Sosialt samhold kan oppstå gjennom felles opplevelser, samarbeid, støtte og tilhørighet i en gruppe, og det kan være et viktig bidrag til en følelse av tilfredshet og lykke blant medlemmene. Et godt eksempel på sosialt samhold er vennskap og at man har en felles sosial attraksjon.

Oppgavesamhold

illustrasjon av en gruppe med et felles mål om å klatre opp fjellet

Oppgavesamhold er graden av felles engasjement og samarbeid som medlemmene av en gruppe har når de jobber mot å oppnå et felles mål eller fullføre en oppgave. Oppgavesamhold kan være viktig for å oppnå suksess og gode resultater i en gruppe. Det innebærer at medlemmene samarbeider og støtter hverandre, og er villige til å gjøre en innsats for å oppnå det felles målet. Det er hovedfokus på gruppens mål istedenfor individuelle prestasjoner.

illustrasjon av en same (etnisk gruppe)

Kollektivt samhold

Kollektivt samhold er graden av fellesskap og tilhørighet som medlemmene av en gruppe føler mot en felles identitet, som for eksempel en nasjon, en etnisk gruppe eller en organisasjon. Kollektivt samhold kan påvirke medlemmenes atferd og holdninger, og kan bidra til å styrke gruppen som en helhet. Kollektivt samhold kan være både positivt og negativt avhengig av om gruppen eller organisasjonen representerer verdier og normer som er forenelige med samfunnets verdier eller ikke. Sterkt kollektivt samhold kan føre til at medlemmene er mer lojale mot gruppen, og er villige til å ofre personlige interesser for gruppen som helhet. På den annen side kan det også føre til konflikt og fiendtlighet mot andre grupper eller organisasjoner som ikke deler den samme felles identiteten.

Emosjonelt samhold

illustrasjon av en kjærlig familie

Emosjonelt samhold er graden av følelsesmessig bånd mellom medlemmene i en gruppe. Det handler om den følelsesmessige styrken av båndene mellom medlemmene og deres evne til å uttrykke og regulere følelser sammen. Emosjonelt samhold kan påvirke gruppedynamikken og kan bidra til å styrke medlemmenes følelse av fellesskap og samhold. Emosjonelt samhold kan ha både positive og negative effekter på gruppen. På den ene siden kan sterkt emosjonelt samhold føre til økt tillit, samarbeid og støtte mellom medlemmene, og kan bidra til å skape en positiv og støttende gruppekultur. På den andre siden kan det også føre til gruppetenkning og motstand mot ideer eller perspektiver som ikke er delt av gruppen, og kan føre til ekskludering og mistillit mot personer som ikke tilhører gruppen. Derfor er det viktig å finne en balanse mellom emosjonelt samhold og kritisk tenkning for å oppnå en sunn og positiv gruppedynamikk.

Strukturelt samhold

illustrasjon av en sjef med arbeiderne sine

Strukturelt samhold er graden av organisering og struktur i en gruppe, og hvordan dette påvirker medlemmenes atferd og oppfatninger av gruppen. Strukturelt samhold kan inkludere formelle regler og prosedyrer, hierarki og rollefordeling, og graden av styring og kontroll som utøves av ledere eller andre autoritetsfigurer i gruppen. Strukturelt samhold kan ha både positive og negative effekter på gruppen. På den ene siden kan det bidra til økt produktivitet og effektivitet i gruppen, og kan bidra til å opprettholde orden og organisasjon i arbeidet som gjøres. På den andre siden kan det også føre til at medlemmene føler seg begrenset og redusert frihet til å uttrykke seg eller bidra på en måte som de mener er mest hensiktsmessig. Dette kan føre til misnøye og konflikter i gruppen. 

Ønsker du å lære mer om temaet, sjekk ut kurset vårt i Gruppepsykologi nedenfor! Dersom man er interessert i å lære om hvordan en gruppe kan endre seg så kan man sjekke ut denne artikkelen.