Det å skaffe seg en jobb man trives i enten man motiveres av penger eller andre ting er muy importante – derfor er det nyttig med flere perspektiv. Dette er mitt på hvordan du blir innkalt til jobbintervju

OK, så er ikke dette historiens første innlegg som skal fortelle deg hvordan du får drømmejobben.

Perspektivet mitt skiller seg litt ut sammenliknet med andre som skriver denne typen poster. Siden karrieren min startet rundt årtusenskiftet har jeg med fagbrev i kontorfag som høyeste fullførte utdanning, hatt lederstillinger innen salg og markedsføring hos store internasjonale selskap og i oppstartselskap – uten å ha referert til utdanningen i én søknad. Ikke så imponerende i seg sjølv kanskje, men forhåpentligvis har jeg lært noe nyttig underveis som det er verdt å dele med deg.

Som leder har jeg sett dødsmange søknader og intervjuet ditto mange.

Over til tipsene jeg vil dele med deg.

For enkelhets skyld deler jeg inn tipsene i hvordan du får jobbintervjuet og hvordan du acer jobbintervjuet. I denne første bloggposten tar vi for oss søknaden og hva du kan gjøre for å komme til second base… altså jobbintervjuet. 

Søk jobber du er kvalifisert for 

Det aller viktigste du kan gjøre for å sikre at du blir innkalt til jobbintervjuet er å søke på jobber som er aktuelle for deg. Virker det åpenbart? Ja, men likevel ser jeg søknader fra folk som ikke er kvalifisert verken faglig eller basert på erfaring. Det er ingen triks i verden som skaffer deg intervjuet til jobben du ikke har forutsetninger for å få. Foruten løgn, men hei.

Husk at målet er å få et jobbintervju

Målet med søknaden er ikke å få jobben. Nemlig. Målet med teksten du skriver er å skape interesse hos leseren – interesse som fører til at arbeidsgiveren vil vite mer om hvem du er og hva du kan. Målet er å bli innkalt til et jobbintervju. Du kalles inn til intervju fordi de har en god følelse og fordi de vil vite mer om deg. CV-en viser at du er egnet, søknaden forteller at du er mer interessant enn de andre søkerneIkke glem målet

Det samme gjelder CV-en. Den skal vekke interesse, men først og fremst bevise at du har erfaring og utdanning som er relevant for stillingen. Den skal ikke vise at du er relevant for alle andre stillinger… så ta bort info som ikke tar deg nærmere målet. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal fjerne jobben du hadde i 7 år som rørlegger når du søker jobb som finansrådgiver. Men ikke bruk plass på det. Poenget er at du skal tilpasse CVen til jobben du søker – om ikke annet enn for å vise at denne stillingen er verdt tiden det tar å ✂ og lime.

Skriv til arbeidsgiveren, ikke til deg selv

Skriv om arbeidsgiveren og hvordan de vil få det bedre etter at de har ansatt deg. Det handler ikke om alt du kan, men om hvordan det er relevant for arbeidsgiveren.

Jeg har lest flere 💯-vis av søknader de siste 15 årene og er det én ting som gjør et dårlig førsteinntrykk (kanskje jeg har et oppheng?), så er det dette: første avsnitt (og gjerne avsnitt 2, 3 og 4…) starter med JEG. Jeg heter Per/Turid. Jeg søker denne stillingen fordi… Grammatisk innafor, jada, men søknaden handler ikke om deg. La du merke til hvordan dette lille avsnittet startet? Irriterende, ikke sant? 

Gjør nødvendig research på beslutningstakeren og andre som er involvert i ansettelsesprosessen. Hva slags folk er det? Hvordan er arbeidsmiljøet? Har du noen kontakter i bedriften du kan spørre? Hvis ikke, ring. Send en e-post med spørsmåla dine. Engasjement og nysgjerrighet får ikke negative konsekvenser. Det er sjokkerende få som gjør slikt og kan gi deg et fortrinn med tanke på å bli innkalt til jobbintervju.

Les utlysningsteksten nøye. Prøv å catche personligheten til den som skriver eller til personen vedkomne forsøker å beskrive. Det er mange gode hint i en stillingsbeskrivelse.

📢 Pro tip: gjør den som ansetter en tjeneste – kombinér CV og søknad i et dokument.

Husk rettskrivning og unngå floskler

… eller var det rettskriving? Hvis jobben du søker krever kommunikasjon med andre mennesker, så bedømmes språket ditt. La teksten flyte, fjern ord og setninger som mangler effekt og unngå labyrintisk narrativ. Ehh, vanskelige ord. Det tilfører ikke noe verdi og du virker ikke smartere. 

Er du en lagspiller? Er du selvgående og målrettet? Fint! Det er flotte egenskaper. Pass likevel på hvor mange beskrivelser du gir av din egen person. Finn en, to eller (maks) tre egenskaper og legg tyngde bak disse. Repetér disse egenskapene, gjerne beskrevet på ulike måter.

Less is more 🌼

Det er ikke en klisjé – og det passer på søknader. Hold setninger korte og ta bort ord (og setninger) som ikke gir verdi til det du skal si. Bytt ut ord som tror med vetkanskje med sikkert og så videre. Hvis du tror du passer til jobben, så vil ikke arbeidsgiveren være sikker heller. 

Strukturer søknaden til jobbintervjuet slik at den gir mening

Av-og-til leser man søknader som hopper frem og tilbake. Selv om en søknad ikke er en novelle, bør den ha et narrativ som er begripelig og forutsigbar. Hvis du starter med å beskrive hvor du fant jobbannonsen og hva det var som motiverte deg til å søke, bør du ikke nevne det i flere avsnitt. En bekreftelse på at du har skikkelig lyst på rollen i det siste avsnittet er nok.

Forslag til struktur på avsnittene i søknaden som gjør deg innkalt til jobbintervju:

  • Hvor fant du jobbannonsen?
  • Hvorfor søker du akkurat denne jobben? Hva er motivasjonen din for å søke (ikke for å utføre jobben)?
  • Hvem er du og hva er din bakgrunn?
  • Hvorfor er det/du relevant for arbeidsgiveren?
  • Hvordan vil arbeidsgiveren få det bedre etter å ha ansatt deg?
  • Kom med eksempler eller sammenlikninger som viser at du kan gjøre denne jobben, evt. relevante personlige egenskaper.
  • Avslutt med motiv, forutsetninger (når kan du starte og så videre).

📢 Pro Tip: hvis du syntes det er vanskelig å strukturere CVen din, prøv tjenesten FlowCV. Da skiller du deg ut umiddelbart. 

Vit hva CVen brukes til

CVen du sender brukes til to ting: 

  • Har du noen store hull eller er det tegn til at du er en vanskelig person? 🕳
  • Som en referanse under et eventuelt intervju. 

… pluss å se hvilke referanser du har. OK – tre ting, da. Tenk på disse tingene når du skriver CVen. Det er selvsagt viktig at du har hatt relevante stillinger, at du har jobbet mye og gjort bra greier. Det er en forutsetning uansett. Er CVen din lett å lese og gir en enkel oversikt over karriere og utdanning? Finner vi lett frem til referansene dine? Hva som står hvor og i hvilken rekkefølge, er ikke like viktig – selv om det er behagelig å lese en CV med et kjent format. 

Avslutt med personlighet.

Alle liker folk med humor, initiativ og selvtillit. Få frem personligheten din i søknaden, følg opp søknaden med jevne mellomrom og ring din (potensielle) fremtidige arbeidsgiver. Still relevante spørsmål og still krav til ansettelsesprosessen. Hvis stillingen krever arbeidsinnsats, skader det ikke å vise at du har det som skal til. 

Vis at du har personlighet og vær åpen om hvem du er og hva du representerer. Gamer du, leser du moteblogger eller spiller du kanskje 🏸 badminton?

Ikke vær flau – vær deg 🧡 
Dette klarer du!