15 tips til eksamen i Matematikk for økonomer
Her er 15 gode tips for å gjøre det best mulig på eksamen.
1. Les gjennom hele eksamensoppgaven før du begynner
Det første du burde gjøre når du får eksamensoppgaven i morgen, er å se over alle oppgavene du har foran deg. Dette vil gi deg god oversikt over spørsmålene, og du vil danne deg et inntrykk av hvilke oppgaver du har kontroll over og dermed få unnagjort relativt fort. Enkelte oppgaver kan se vanskelige ut ved første øyekast. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen og puste ut; som regel blir oppgavene overkommelige etter hvert som du setter deg mer inn i dem.
2. Vis alltid full utregning
Har du gjort slurvefeil vil du fortsatt kunne belønnes om fremgangsmåten var riktig, men sensor kan antagelig kun gi uttelling for dette om du viser utregningen din.
Dersom du benytter en formel, så er det alltid lurt å skrive opp formelen du benytter, før du setter inn tallene og gjør utregningene dine. Benytter du kalkulatoren din til noe så anbefales det å skrive ned fremgangsmåten din. Husk at det ikke er tilstrekkelig å kun skrive ned fremgangsmåten på kalkulatoren.
3. Bruk formelarket til din fordel
På formelarket som følger med i eksamensoppgaven finner du de fleste formlene du trenger. Formelarket er spesielt verdifullt på oppgaver du ikke er helt sikker på.
4. Skriv korte og presise tekstsvar
Matematikere liker korte men presise tekstsvar. Sensoren din er trolig ikke et unntak. Hvis du for eksempel skal konkludere i en oppgave, holder det normalt med én eller to setninger. Med andre ord; la utregningene stå for kaken, og eventuelle tekstsvar for pynten.
5. Hold orden på statusen på de ulike oppgavene
Det er en god idé å enten ha et eget kladdeark der du noterer ned hvilke oppgaver du har hoppet over, eller å skrive det ned som en kommentar til deg selv på selve eksamensoppgaven. På den måten har du full kontroll over statusen på ulike oppgaver. Da slipper du å gjøre samme oppgave to ganger eller i verste fall – glemme å komme tilbake til en oppgave.
6. Skriv små notater til deg selv underveis på oppgaver du ikke klarer
Dersom du velger å gå videre fra en oppgave du ikke fikk til med én gang, men som du skal få til senere, er det en god idé å skrive ned bittesmå notater til deg selv i statusarket ditt eller på selve eksamensoppgaven. Det kan for eksempel være «tror jeg må derivere funksjonen først» eller «bruk ABC-formelen til å faktorisere».
7. Start oppgaver på et nytt ark i besvarelsen din
Start alle nye heloppgaver (oppgave 1, oppgave 2 osv.) på et nytt ark. Deloppgavene (oppgave a, b, c osv.) kan du fortsette med på samme ark. Når en ny deloppgave starter langt nede på arket, anbefaler jeg deg heller å starte på en ny side.
Dette tipset sørger for at det blir enklere for både deg og sensor å lese besvarelsen din.
8. Dersom det kommer en uventet tvist i en oppgave; tenk logisk
Hvis det kommer en oppgave med noe du ikke har sett før eller noe som virker nytt, tenk logisk. Sjansen er stor for at du kun ser en ny vri på en oppgave du egentlig klarer å løse. Pensum er det samme, men det er mulig at det blir lagt frem på en litt annen måte. Prøv derfor å se sammenhenger med oppgaver du har gjort tidligere. Hvis du sliter, kan du gjøre en annen oppgave imens. Kanskje finner du svaret etter å ha holdt på med noe annet en stund.
9. Hold et øye med klokken, så tiden ikke tar innersvingen på deg
10. Sørg for å holde deg hydrert og godt ernært under eksamen
Sørg for å få i deg nok mat og drikke underveis i eksamen. Hjernen din er som en muskel; den blir fort sliten og trenger mye næring dersom den skal overleve mange timer med dyp konsentrasjon. Ha med deg en vannflaske og drikk jevnlig.
«All foods are not created equal» – hva du putter i deg under eksamen er også avgjørende for konsentrasjonen din. All rask og sukkerbasert energi er kortvarig, og etterlater deg med lavere energi etter at du opplever en krasjlanding fra energitoppen din.
Mitt tips er å vente med sukkerholdige energikilder til slutten av eksamen. Bruk det som en boost i innspurten av eksamen.
Eksempler på gode energikilder under eksamen er nøtter, kjerner og frø, havregryn, bær, mørk sjokolade, diverse frukt og grønn te istedenfor kaffe eller energidrikk.
11. Ta pauser underveis
Eksamen er en maraton, ikke en sprintetappe. Ta deg velfortjente pust i bakken underveis i eksamen. Hjernen din trenger pauser, og det er utrolig hvor stor effekt en to-minutters luftetur, litt mat og drikke eller bare et dobesøk kan gjøre med deg og din konsentrasjon. Se på pauser som en investering – ikke en utgift!
12. Ikke sløs bort for mye tid på kladd
Mange studenter har brent seg på å bruke verdifull tid på å skrive for mye kladd. Oppgaver du føler deg sikker på fører du direkte inn i svararkene. Oppgaver du er mindre sikker på, kan du gjerne kladde først. Husk at kladdearkene ikke kan leveres inn.
13. Skriv inn all personalia på svararkene underveis
Det er lurt å føre inn blant annet ID-nummer, kurskode og sidetall underveis i eksamen. Dette vil gjøre at du slipper å stresse med dette når eksamenstiden plutselig blir knapp. Ta sikte på å være ferdig minst 15 minutter før innleveringstiden, slik at du har mulighet til å sjekke over besvarelsen din én eller to ganger, samt sørge for at alle arkene er i orden.
14. Ferdig lenge før tiden?
Dersom du er ferdig lenge før tiden kan det bety to ting: Du nailet eksamen, eller det var mye du ikke fikk til.
Dersom du nailet eksamen skal du ta deg en lang pause, før du ser over hele besvarelsen din en siste gang før du leverer. Jeg kan garantere deg at du ikke vil angre på denne timen senere.
Dersom det var mye du ikke fikk til skal du ikke gi deg!Visste du at Danmark ikke en gang klarte å kvalifisere seg til EM i fotball i 1992, men på grunn av en borgerkrig i Europa fikk Danmark være med likevel? Danmark vant EM i 1992.
Selv når det ser umulig ut, så er det lite som slår viljestyrken din. Bruk formelarket og prøv ulike formler, tenk logisk, tenk kreativt, prøv ulike metoder, skriv et tekstsvar eller lag en illustrasjon. Alt er bedre enn ingenting. Ikke gi deg, og sitt til du ikke har mer tid igjen!
15. Sørg for å være uthvilt til i morgen
Uansett hvordan du føler du ligger an til eksamen anbefales det ikke å jobbe med faget i kveld. Du trenger et godt avbrekk for å kunne prestere på topp i morgen. Legg deg til fornuftig tid, og unngå blått lys i kveldstimene. Dette vil bidra til at du får kvalitetssøvnen du trenger (les: Legg vekk mobilen!). Du kjenner kroppen din best – men jeg anbefaler deg å få minimum syv timer søvn for å være opplagt og klar for eksamen. Minst syv – og aller helst ni, hvis du får det til. Lykke til!
EnkelEksamen ønsker deg masse lykke til på eksamen! Vi har troen på deg, fordi dette klarer du!