Synes du det kan være vanskelig å være fysisk aktiv i en travel, men nokså stillesittende studiehverdag? Vi har samlet våre enkleste tips for å bli mer aktiv.
5 tips for en aktiv studiehverdag
1. Til og fra skolen
Skoledagene kan ofte bli lange og ganske inaktive. Dette tipset være redning for å få inn litt fysisk aktivitet i en travel studiehverdag.
Om du uansett skal til skolen vil det trolig ikke kreve mye ekstra tid å gå eller sykle. Du trenger ikke gå hele veien, bare det å gå av bussen to stopp tidligere sikrer deg noen minutter gange før dagen starter.
Etter en lang skoledag kan hode føles kokt og tungt. Dette er også et perfekt tidspunkt for å legge inn litt fysisk aktivitet. Hvorfor ikke gå hjem fra skolen – eller iallfall noen holdeplasser. Utendørsaktiviteter gir deg i tillegg frisk luft, og kan ha positiv innvirkning på humør og vil også kunne redusere stress.
En siste ting! Å slenge seg på en el-sparkesykkel er kanskje deilig når du har dårlig tid. Har du derimot som mål å bli mer aktiv, kan det vært lurere å sørge for at du er ute i god nok tid til å gå eller sykle.
2. Korte pauser
Vi sitter mer enn vi tror, og studiehverdagen kan fort bestå av mange inaktive timer foran skjerm eller over tykke pensumbøker.
For å unngå langvarige stillesittende økter på lesesalen, kan det være lurt å legge inn noen korte pauser hvor du reiser deg opp. Ta en liten luftetur, en kort strekk eller en ekstra runde når du fyller vannflasken.
Ofte er det lagt opp til noen 15 minutters pauser i løpet av lengre forelesninger. Dette er perfekte anledninger for å få med seg noen på en kjapp luftetur.
Sitter du alene på lesesal eller hjemme kan det være nyttig å sette noen alarmer i løpet av dagen, slik at du husker å reise deg opp og bevege deg litt.
Korte regelmessige pauser gjør i tillegg underverker for holde konsentrasjonen oppe!
Pomodoro-teknikken er en enkel metode som både kan hjelpe deg med å opprettholde fokus og effektivitet. Den kan sørge for god arbeidsflyt med korte innlagte pauser, og her kan du lese hvordan du bruker den.
3. Å bli mer aktiv trenger ikke være så vanskelig
Helsedirektoratet anbefaler at vi er fysisk aktive hver eneste dag. Men, det trenger absolutt ikke betyr blodøkter på gymmen eller milelange løpeturer.
En gåtur er gull i seg selv. Om du ønsker å høyne innsatsen kan du:
- Stoppe ved en benk og gjøre noen enkle styrkeøvelser. Styrketrening kan være godt for mobilitet, stabilitet og for å unngå vondter ved lange stillesittende dager. Fokuser gjerne på kjernemuskulatur og større muskelgrupper.
- Går du forbi noen trapper kan du hive deg rundt, og ta noen drag. Brenner du inne med litt ekstra energi kan du løpe ett og ett, eller to og to trinn. Ønsker du noe roligere kan du for eksempel hopp kontrollert ett og ett eller to og to trinn, eller hinke opp. Bare å gå noen ekstra runder i trappen er mye bedre enn ingenting.
- Kommer du over en lekeplass, eller en Tuftepark kan du gjøre noen enkle øvelser. For eksempel som beskrevet her. Noen steder har de til og med satt opp skilt med forslag til øvelser du kan gjøre.
Det trenger altså ikke være så vanskelig, her kan du lese Helse Norge sine tips til å bli mer aktiv.
4. Gjør det til noe sosialt
Slå to fluer i en smekk, og gjør en sosial avtale om til noe som innebærer fysisk aktivitet.
Selv om høstmørket er i ferd med å senke seg kan det være deilig med kveldstur i godt selskap. Dra en gjeng på klatresenter, frisbee golf, bowling eller en skitur om det lar seg gjøre der du bor. Pakk sekken, smør niste, få med deg noen venner på en søndagstur. Dette er både rimelige og hyggelige studentaktiviter.
Visste du at fysisk aktivitet også kan være positivt for vår mentale helse? Om du er nysgjerrig på hvorfor, kan du lese Helse Norge sin forklaring hvorfor fysisk aktivitet også er viktig for vår psykiske helse her.
5. Aktive vaner og avtaler
Man sier at det tar rundt 21 dager for å skape en vane. En enkel måte å sørge for hverdagsaktivitet er derfor å gjøre det til en vane å ta trappen i stede for heisen, eller gå noen holdeplasser til og fra skolen. Hvorfor ikke gjøre det til en vane å ta korte luftepauser i løpet av dagen, eller en ekstra runde når du fyller vannflasken.
Etter en periode vil vanen være automatisert, og du trenger ikke lenger å bruke ekstra tankevirksomhet på å gjennomføre handlingen.
Et annet tips er å avtale en fast turavtale i løpet av uken. La det bli en ukentlig catch-up, og noe hyggelig du kan se frem til gjennom lange dager på skolen.
Fysisk aktivitet kan sørge for at du sover bedre, stresser mindre og konsentrerer deg bedre. Ja, rett og slett at du presterer bedre og har det bedre. Fordelene er mange, og her kan du lese fem gode grunner til å prioritere fysisk aktivitet.