23% av de som svarte på Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) i 2018 sier at de ofte eller svært ofte savner noen å være med. Selv om dette er minoriteten av studentene, er det likevel et økende tall fra tidligere år, noe som må tas på alvor. Ensomhet er dessuten en ganske dritt følelse som alle kan kjenne på av og til. Det er ofte også en irrasjonell følelse.

Jeg har snakket med en psykolog, Ingvill Marie Daatland, og hun har reflektert rundt ensomhet og deler sine tanker med oss. I tillegg kommer jeg med noen personlige tanker, som også kan kjenne på følelsen av å være ensom en gang i blant. 

Hvorfor føler vi oss ensomme? 

Studentpsykologen har skrevet om hvorfor vi føler oss ensomme. Rasjonelt sett vet vi at den eneste løsningen på ensomhet er å ta kontakt med folk og spørre om de vil finne på noe en dag. Likevel kan denne dørstokken være så utrolig høy.🚪 Dette kommer av vår innebygde frykt for å bli avvist. Tenker du at du kommer til å bli avvist, er det mye lettere å bare unngå å sette deg i en slik situasjon. I tillegg vet i alle fall jeg at jeg har en tendens for å tenke at hvis de sier nei, så er der fordi de ikke vil henge med meg. Noe som ganske ofte er en dustete tanke. 😆

Faktorer som spiller inn på ensomheten

Ingvill Maria Daatland peker på at det er flere faktorer som spiller inn på om du føler deg ensom eller ikke. Noen faktorer er strukturelle, det handler om hvilken by du bor i, kulturen for å være sosial, hvordan studiestedet er organisert og selve bosituasjonen din. 🏡 

Selvsagt er det også litt flaks inn i bildet. Du kan ha flaks å komme i tidenes mest sosiale klasse, eller immari uflaks. Hvor trygg du er på deg selv har også mye å si for om du føler deg ensom. Er du veldig trygg på deg selv og trives godt i eget selskap skal det mye til for å føle deg veldig ensom. Selv om alle kjenner på følelsen en gang i blant. I tillegg finnes det alltid tiltak du kan gjøre for å unngå denne ensomhetsfølelsen. Tenk; når SvampeBob kan føle seg ensom, kan alle føle seg ensomme 👇🏻

giphy

Ensom som ny student

Det at mange studenter føler seg ensom kom ikke som noe sjokk på Ingvill. Hun fremhever hvordan det er en stor overgang mellom å bo hjemme, i trygge omgivelser og blant familie og gamle venner, og det å skulle begynne helt på nytt.🌏 På et nytt sted, med mye å sette seg inn i er det ikke så rart at en kan kjenne på følelsen av å være ensom. I tillegg eksisterer det en forventning om at du skal bli selvstendig veldig fort. Noe som er et urimelig krav å skulle leve opp til. 

“Alle” gjør alltid noe på sosiale media

Om du ikke har planer denne uken kan det dessuten være vondt å se vennene dine more seg på sosiale media. Let’s face it, det ser ut som om ALLE har det gøy på sosiale media, mens du, som sitter hjemme i sofaen for tredje dagen på rad, aldri finner på noe gøy.

📣Dette er tull📣

Det som skjer på Instagram er ikke det som skjer i det virkelige liv. Det er bare vanskelig å huske på dette der du sitter og scroller nedover Instagrammen. Oppå det hele gjør vi det ikke enklere for oss selv når vi føler et behov for å dokumentere det vi gjør når vi først finner på noe.📷 Det sier seg selv at dette bare blir en vond sirkel..

Blir avvist; er det fordi de ikke liker meg? 🤷‍♂️

Selv om det er vanskelig er det viktig å strekke ute en hånd og prøve å ignorere frykten for å bli avvist. Jeg vet i alle fall at jeg setter pris på om noen spør meg om vi skal finne på noe. Det er klart at det kanskje ikke alltid passer så godt og at jeg noen ganger må avslå. Tenk tilbake selv; hvor mange ganger avslår du noen bare fordi du ikke ønsker å være med de? Det skjer veldig sjelden. Frykten for at folk ikke skal like deg og derfor avslå henge-tilbudet er derfor ganske tullete. Selv om den selvsagt eksisterer. 

Tiltak mot ensomheten

Likevel er det noen som er ensomme, sånn helt på ekte. Hva om du ikke har noen venner? Kanskje tenker du at du har ingen venner, men så er det noen som likevel ser på deg som sin venn. Det kan hende. Det finnes likevel noen grep mot ensomheten. Det er bare det at du må tørre å hoppe ut i det.😎 Her kommer noen råd til hvordan du kan komme deg ut blant folk:

Hey girl/man! 

Er et tiltak på Facebook. Du kan melde deg inn i en gruppe for stedet der du bor og komme i kontakt med andre du kan henge med. Enten du mangler folk å henge med eller bare vil utvide nettet ditt er dette absolutt noe som er verdt å sjekke opp i! 😊Se her for en oversikt over alle gruppene i landet og meld deg inn der du hører til.

Snakk med profesjonelle

Dersom du føler at det er ingen vei ut fra ensomheten er det lurt å snakke med en av rådgiverne på studiestedet ditt. De sitter med (MYE) mer ekspertise enn meg og kan hjelpe deg til å komme med konkrete tiltak. Sjekk de ulike studentsamskipnadene sine egne sider for deres helsetilbud.

Bli medlem i en forening 

De fleste universitetene og høyskolene har mange ulike fritidstilbud slik at du kan finne noe som du interesserer deg for. Husk at like barn leker best – dette gjelder også studenter. Om du likevel finner ut at det ikke var noe for deg, er det ikke bindende medlemskap i en forening. Du kan fint slutte. 

For Ingvill var det Folkehjelpen som var med på å øke følelsen av det sosiale. Her fikk hun føle at hun var med å bidrog og fikk den tilhørigheten som er så viktig for å unngå å være ensom. Hun tipser om at det er viktig å følge interessene sine. Der finner du folk som er like deg selv, i tillegg til at du får gjort noe du liker. Hun var også “innom masse greier”, noe som viser at det du liker å gjøre kan endre seg. 

Lag en kollokvie

Både Ingvill og jeg var med i kollokviegrupper i studietiden. Ingvill kalte dette for “bærebjelken” gjennom studietiden.👨🏻‍🎓👩🏻‍🎓 Gjennom kollokviegrupper får du faste arbeidstider, folk å diskutere pensum sammen med, og kanskje også venner for livet? Det er i alle fall ett steg ut døren, en mulighet for å møte folk og unngå å føle seg ensom. I tillegg gir det deg en følelse av tilhørighet og noen som er avhengige av deg. 

Ta initiativ eller heng deg med

giphy

Det første steget ut fra ensomheten er å ta initiativ. Ta initiativ til å henge; det kan være den minste ting. Du kan kanskje invitere på trening? Da trenger dere ikke engang å snakke så mye sammen, men du får fremdeles følelsen av å være ute blant folk. Om du hører at andre på studiet eller i omgangskretsen skal på arrangement som du også kunne tenke deg – heng deg på. Ungdomstiden er forbi, det at flere vil være med på arrangement er som oftest bare en god ting. 

Finn arrangement på Facebook 

På Facebook kan du finne mange forskjellige arrangement som kan være gøy å delta på. Det er skikkelig skummelt å dra på det alene, men se om noen av vennene dine på Fb skal og spør de om du kan være med. Det er enklere å sende en melding på chat enn å møte opp alene på arrangement du er interessert i.💬

Jeg håper denne artikkelen har vært til hjelp. Om ikke annet håper jeg at det kan gi deg støtte i å tenke at alle kan føle seg ensomme. Husk også at det er overraskende lett å få andre med på å henge og at det finnes hjelp å få skulle du trenge det.