Jeg er lei nyttårsforsett, men lager likevel nye hvert år. Nytt år, nye muligheter. Et mantra å leve etter, en etterlengtet nullstilling og en kilde til konstant skuffelse. Hva om vi i år prøver noe nytt? Hva om vi jobber med å strukturere livet litt annerledes slik at vi slipper å måtte tenke på nye nyttårsforsett eller alt vi burde endre på? 

Misforstå meg rett: jeg har hatt uendelig mange nyttårsforsett.🎆

👈🏻Favoritten er kanskje den evige; i år skal jeg starte å trene. Eller kanskje: i år skal jeg lese all litteratur til hver forelesing. Det går aldri.

Hva er nyttårsforsettene? (sånn egentlig?)

Har dere lagt merke til hvordan det veldig ofte er vaner vi sier vi skal endre?  Over natta, gjerne litt fyllesyk, skal vi endre vanene våre PLUTSELIG og for alltid.🏃🏻‍♂️💪🏻🙌🏻

Men det er jo ikke slik vaneendring fungerer. Sosialpsykologen Wendy Wood har blant annet skrevet en bok om vaner.📖 Hun legger vekt på hvordan vaneendring skjer laaangsomt og gradvis. 

Trist hæ? Det er liksom ikke bare nok at du sier at du skal endre vanene dine, du må faktisk gå målrettet inn for å gjennomføre det. Likevel er en bedre rutine på livet verdt det – og første steg mot å bli en toppstudent. 🤓

Hvordan endre vanene? 🤔

  1. “‘Stacking” – i følge Wood kan vi gjennomføre en endring gjennom å gruppere ønsket atferd sammen med vaner som du har fra før av. Prøv for eksempel å også spise frukt når du først spiser et måltid. 🍌
  2. Vaneendringen må være noe du FAKTISK ØNSKER, ikke bare noe som du sier hadde vært fint. 
  3. Repeter, repeter, repeter. 🔄En vane blir først en vane når det skjer automatisk. 
  4. Gi deg selv en belønning rett etter du har gjort aktiviteten.💸 Dette gjør aktiviteten enda mer lystbetont. Se f.eks. en episode av favorittserien etter du har kommet i mål med artiklene du måtte lese. 

Hvorfor vaneendring akkurat ved nyttår? 

Så nyttårsforsett kan altså gjennomføres. For meg er problemet også at nyttårsforsettene blir kunstig igangsatt. Kanskje har du som meg tenkt tanken lenge, men så passer det liksom bedre å fikse det ved nyåret, heller enn å bare begynne å endre vanene nå. 

Eller så er det et nyttårsforsett som du bare plutselig finner ut at du skal ha, uten at du egentlig er så veldig motivert for det. For at vi skal klare å endre vanene våre, må vi i følge Wood gjøre noe som vi ønsker og liker (i alle fall til en viss grad) å holde på med😎 Hvis ikke setter vi oss opp for skuffelse. 

Etter 20 år med konstant skuffelse over meg selv og min manglende evne til å gjennomføre nyttårsforsett har jeg derfor endret strategi. Jeg bruker nyåret til å reflektere, tenke over året som er gått og til å gi meg selv en velfortjent “nullstilling”. 😍 Nytt år kan skape nye muligheter, men gi deg selv litt slack. Husk at;