Lurer du på hva det er vanlig å betale i husleie som student? Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg å måtte betale i husleie i de største studiebyen.

Hva kan du forvente å betale husleie som student?

Har du kommet inn på drømmestudiet, og er klar for å flytte til en ny by? Det er mange spørsmål som melder seg når du skal finne deg et sted å bo i en ny by. Og, et at dem er gjerne hva du kan forvente deg å betale i husleie.

Dette er riktig nok ikke et enkelt spørsmål å besvare. Leieprisen påvirkes nemlig av mange faktorer. Den varierer gjerne utifra hvilken by du skal studere i, hvor i byen du ønsker å bo, og hvor mange du skal bo med.

Har du kommet inn på studie, og skal i gang med boligjakten? Her finner du vår komplette boligguide for studenter.

Studentbudsjettet kan være trangt, og mange ønsker å finne seg et godt og relativt rimelig sted å bo. Likevel kan det være vanskelig å vite hva som regnes som normal leiepris i din studieby. Her får du en oversikt over hva du kan forvente å måtte betale i leie. Tallene fra hver av de største studiebyen i Norge er hentet fra SSB sin Leiemarkedsundersøklese fra 2020.

Hva er normal husleie for studenter i Oslo?

bo som student I Oslo

Oslo regnes ofte som den dyreste studiebyen å bo i som student. I følge SSB ligger leien i Oslo hakket høyere sammenlignet med resten av Norges største studiebyer.

Oslo og Bærum kommuneGjennomsnittlig månedlig leie
1 rom8 750
2 rom12 080
3 rom14 810
4 rom18 410
5 rom eller flere22 270
Leiemarkedsundersøkelsen 2020, SSB

Det skal sies at leieprisen i Oslo kan variere utifra hvor i byen du velger å bo. Oftest vil sentrumsnære strøk ha en høyere leie, sammelignet med områder som ligger mindre sentralt. Det er som regel rimeligere å bo sammen med flere, sammelignet med å bo alene eller sammen med én annen.

I Oslo er det SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) som leier ut studentboliger. Også hos SiO vil prisen variere utifra hvor i hovedstaden du ønsker å bo, og hvor stor leilighet du vil bo i. De minste 1-roms-leilighetene vil vanligvis ha en månedsleie på 4500-7000 kroner, og er billigere jo lengre fra sentrum du velger å bo. De større 1-roms-leilighetene vil ligge litt høyere, omtrent fra 9000-12000 kroner i måneden. Mens 2-roms-leilighetene til par ofte vi ha en månedsleie fra 9000-13000 kroner.

Lurer du på hvor i Oslo det er best å bo som student? Her kan du lese om de beste stedene å bo som student i hovedstaden.

Hvor mye er det vanlig å betale i husleie som student i Bergen?

Bo som student I Bergen

Som i Oslo vil leieprisene i Bergen variere utifra hvor du ønsker å bo. Som regel vil du få mere plass for pengene utenfor sentrum. I sentrumsnære områder må du kanskje bo med flere, i leiligheter med mindre rom.

Hva som passer deg kommer helt an på hva som er viktigt for deg. Ønsker du for eksempel å bo nære sentrum, i nærheten av studiestedet og hva slags standard ønsker du leiligheten skal ha? Selv om dette vil være med å styre hva du kan regne med å betale i leie, så viser SSB sin Leiemarkedsundersøkelse at det jevnt over er rimeligere å leie i Bergen, sammenlignet med i Oslo. Som regel vil det også være rimeligere å bo sammen med flere i et kollektiv, kontra å leie alene.

Bergen kommuneGjennomsnittlig månedlig leie
1 rom 6 610
2 rom9 150
3 rom11 310
4 rom13 710
5 rom eller flere18 930
Leiemarkedsundersøkelsen 2020, SSB

I Bergen er det Sammen (Studentsamskipnaden i bergen) som leier ut studentboliger både i og utenfor sentrum. Sammen har studentboliger spredt utover hele Bergensområde, og mange er plassert strategisk i nærheten av ulike fakulteter. Prisene på studentboligene ut ifra hvor sentralt du ønsker å bo, og hvor stor leilighet du vil leie. De er ofte rimeligere enn å leie private leiligheter. En liten studentbolig kan ha alt fra 2500-5000 kroner i månedsleie. En større leilighet vil normalt koste fra 5000 til rundt 10 000 kroner i måneden.

Lurer du på hvor i byen du bør bo? Vi har laget en oversikt over de beste stedene å bo som student i Bergen her.

Hva er normal husleie for studenter i Trondheim?

Bo som student I Trondheim

I følge SSB er det omtrent like dyrt å leie i Trondheim som i Bergen. Også her vil det oftest være dyrere å leie leilighet i sentrumsnære områder. Likevel vil standaren på leiligheten være med på å avgjøre hvor høy den månedlige leien er.

Trondheim kommuneGjennomsnittlig månedlig leie
1 rom6 990
2 rom9 560
3 rom11 560
4 rom14 150
5 rom eller flere20 020
Leiemarkedsundersøkelsen 2020, SSB

SiT (Studentsamskipnaden i Trondheim) har studentbyer og studentboliger over hele Trondheim. Den månedlige leien kan ligge på alt fra 3000 til 9000 kroner. Den varierer utifra hvor sentrumsnært du ønsker å bo, og hva slags størrelse du ønsker på leiligheten.

Helt ny i byen? Vi har laget en oversikt over de beste stedene å bo som student i Trondheim her.

Hvor mye er det vanlig å betale i husleie som student i Stavanger?

Av de største studiebyene regnes Stavanger regnes som den rimeligste å leie i. I tillegg er det også Stavanger som har det billigste kollektivtransporttilbudet til studenter. Også her vil prisene variere utifra hvor i byen du ønsker å bo. Som vanlig vil sentrale områder være mer kostbare å leie i, sammenlignet med områder utenfor sentrum.

Stavanger kommuneGjennomsnittlig månedlig leie
2 rom8 740
3 rom10 780
4 rom12 390
Leiemarkedsundersøkelsen 2020, SSB

I Stavanger har SiS (Studentsamskipnaden i Stavanger) over 1500 studentboliger fordelt på 15 områder. Her finner du SiS sin leieprisoversikt. Den viser at som student kan leie en studentbolig alene for alt fra 3200 til 6600 kroner. Sammenlignet med de andre store studiebyene i Norge vil det også være rimeligere å leie studentbolig Stavanger. I tillegg er ventelistene for studentboliger i Stavanger kortere enn i de andre studiebyene. Du trenger dermed ikke være like tidlig ute her, for å sikre deg en studentbolig.

Lurer du på hvor i byen du bør bo? Vi har laget en oversikt over de beste stedene å bo som student i Stavanger her.

Lykke til med boligjakten!

Nå har vi vært igjennom gjennomsnittlig månedsleie i Norge største studiebyer. Statistisk er noen av studiebyene dyrere å leie i enn andre. Det er likevel viktig å nevne at du fremdeles kan være heldig, og komme over rimeligere leiligheter i alle studiebyene.

Studentbudsjettet kan som sagt være stramt. Det er derfor lurt å huske på at hver tusenlapp utgjør en forskjell. Er du er intecresert i hvordan du kan spare penger som student? Her kan du lese våre beste tips for å holde studentbudsjettet!

Vi håper dette var til hjelp, og at du har blitt litt klokere på hva som kan regnes som en normal leiepris i din studieby. Lykke til med boligjakten!