Skal du begynne å studere i Bergen til høsten, men er usikker på hvor i byen du bør bo? Her får du en oversikt over de beste stedene å bo som student i Bergen.

I Bergen er det kultur blant studentene i Bergen for å bo nære studiestedet sitt. Men, Bergen er en by med korte avstander. Noe som betyr at nesten uansett hvor du velger å bo, så vil du ytterst sjeldent ha mer en halvtime reisevei til studiestedet.

Likevel er det flust av hyggelige områder å bo som student. I tillegg har Studentskipnaden i Bergen, Sammen, også studentboliger over hele byen.

Det er mange muligheter, og dessverre ingen enkel sak å finne ut av hvilke område det er best for deg å bo i. Derfor har vi laget en oversikt over de beste stedene å bo som student i Bergen.

Følg med! I bunnen av saken har vi lagt inn noen tips til deg som nå går i gang med boligjakten i Bergen! 👇

Lurer du på hvor mye du kan forvente å måtte betale i leie? Her kan du lese om hva som kan regnes som en normal leiepris i de ulike studiebyene i Norge.

De beste stedene å bo som student i Bergen

Bruk kartet til å sjekke ut de ulike studentområdene i Bergen (og ting du kan gjøre og se i byen) ❤️

Psst – vi har også laget en oversikt over de beste stedene å bo som student i Trondheim, Oslo og Stavanger.

Sandviken

Sandviken er et rolig strøk rett nord-øst for sentrum av Bergen. Dette er et veldig populært studentområde med både sjøutsikt og hyggelige gater med gamle trehus. Sandviken byr på ypperlige muligheter for en tur i fjellet. Fløyen og Sandviksfjellet er fort din nærmeste nabo, og lite slår en løpetur eller rusletur opp Stoltzekleiven.

sandviken
Utsikt fra Stolzekleiven.

Sandviken ligger bynært, og du kan gå til sentrum på et snaut kvarter. Bussen går likevel hyppig. På bare fem minutter er du i sentrum, hvor studeisteder som UiB, BI og Høyskolen Kristiania ligger litt spredt på ulike fakulteter rundt i byen. På under ti minutter med buss er du på NHH. I tillegg finner du både Arkitekthøyskolen og NLA Høyskolen i Sandviken.

I Sandviken finner du stort sett gamle flotte eneboliger, som er delt opp i mindre leiligheter for studenter. Leieprisen vil derfor variere med standarden på leiligheten, og størrelsen.

Skuteviken

Skuteviken strekker seg fra bak Bryggen, og ut til Sandviken. Dette er et populært strøk å bo i som student i Bergen. I Skuteviken bor du også rett ved havet, og flotte muligheter for fjelltur. I likhet med Sandviken får du hyggelige trange gater, med brostein og gamle hus. Du vil også bo med gangavstand til både Bryggen og sentrum.

skuteviken

Bussen går gjennom Skuteviken ofte, og gjør dette til et ypperlig område for deg som har fakultet i sentrum, og deg som er NHH-student. Derfor finner du som regel en god blanding av studenter fra ulike studiesteder her.

Siden dette er et sentrumsnært pent strøk regnes det ofte for å være noe dyrere, sammenlignet med andre områder. Samtidig er det nesten bare gamle eneboliger, og nesten ingen boligblokker. Det er vanlig for studenter å leie eneboliger som er delt opp i ulike leiligheter. Derfor er ikke leien her alltid høyere enn i resten av Bergen.

Nordnes

Den nydelig halvøyen Nordnes ligger nord-vest i bykjernen. Her bor med sjøutsikt, i nærheten av Bryggen. Nordnes byr på både fine Nordnesparken, Akvariet i Bergen og nydelige bademuligheter. Dette område har virkelig sjarm, og er definitivt et veldig polulært studentområde å bo på.

Nydelige gater uten på Nordnes.

Du vil bo med gangavstand til UiB i sentrum. I tillegg går bussen ofte, og tar deg enkelt til både BI, NHH og andre studiesteder.

Møhlenpris

Møhlenpris er et strøk i sør i Bergen sentrum. Mange sier dette området er Bergens svar på Grünerløkka, men her finner du likevel er god miks av det meste. Nygårdsparken og ligger delvis på Møhlenpris, og er deilig på solskinnsdager. På null komma niks er du i sentrum, og har alt du måtte ønske av både utesteder, restauranter, og butikker.

På Møhlenpris bor du med gangavstand til flere av UiB sine fakulteter. Men, dette er nok et særlig populært område for BI studenter – med veldig kort avstand til campus. Med buss bruker du heller ikke lang tid til Høyskolen Kristiania, NHH eller andre studiesteder.

Sentrumskjernen

Selve sentrumskjernen i Bergen strekker seg fra Nøstet nesten ved Nordnes og helt til Bystasjonen i Bergen. Her bor du virkelig mist i smørøyet, med uteliv og byliv rett utenfor vinduet. Det kan koke litt i helgene, men tåler du litt støy – og ønsker å være med på morroa – så er dette stedet å bo som student i Bergen.

Bo som student I Bergen
Lille Lungegårdsvannet.

I sentrumskjernen får du gåavstand til du fleste studiestedene som ligger i sentrum. I tillegg går bussene og bybanen ofte, og du kommer deg raskt til både BI, NHH og andre studiesteder utenfor sentrum. Nygårds-området i sentrumskjernen er perfekt om du går på UiB. De fleste UiB fakultetene ligger nemlig rundt Nygårdshøyden.

Bo som student I Bergen
Ned mot Torgallmenningen i sentrum.

Du risikerer å måtte bo med flere, gjerne i mindre leiligheter, for å kunne lei for samme pris som utenfor sentrum. Her kan du finne en oversikt over de ulike studentboligene til Sammen i Bergen sentrum.

Gyldenpris og Damsgård

Gyldenpris og Damsgård er boligområder som ligger ved siden av hverandre på andre siden av Puddefjorden for Møhlenpris og resten av Bergen sentrum. På Damsgård og i Solheimsviken finner du hyggelige restauranter, kaféer og butikker.

Det har blitt bygget mye nytt i disse områdene de siste årene. Og, på grunn av gangbroen over til sentrum har Damsgård og Gyldenpris blitt veldig populære studentområder. Går du over Puddefjordsbroen kommer du deg nemlig enkelt og rask over fjorden til sentrum. Du vil dermed bo med gåavstand til både BI og UiB. Bor du nære broen på Damsgård vil du ha under fem minutter å gå til BI.

Møhlenpris
Fra BI ser du rett over Puddefjorden til Damsgård.

Gyldenpris og Damsgård finner du i tillegg populære Sammen-bolig. Områder som disse, som ligger litt utenfor sentrum, er gjerne regnet for å ha litt lavere leiepris.

Kronstad

Sør-øst for Bergen sentrum finner du Kronstad. Dette er et stort boligområde som strekker seg helt fra Store Lungegårdsvann, forbi Haukland sykehus og helt til Brann stadion. Det bor massevis av studenter på her, men Kronstad er likevel regnet som et roligere område. Her får du grønne parker, treningsentre og muligheter for flotte fjellturer.

Du får sykkelavstand til sentrum, og i tillegg er det kort vei til både buss og bybanen. Bybanen har hyppige avganger, og tar deg til sentrum, UiB, Høyskolen Kristiania eller BI på kort tid. Det skal sies at du vil bo et stykke fra NHH.

Danmarksplass er et populært område å bo for studenter, rett utenfor Kronstad. Men, uansett hvor i Kronstad-området du bor vil du være i nærheten av både Høyskolen på Vestlandet, og VID sine to fakulteter.

Kronstad er regnet som et rimeligere område å leie på. Her får du ofte mer plass for pengene.

Ytre Sandviken

Ytre Sandviken er et roligere område i nærheten av NHH. Dette er også et område som både ligger nære havet, samtidig med muligheter for deilige turer i fjellet.

Herifra tar det omtrent en halvtime å gå til sentrum, men bussen går ofte. De aller fleste studentene som bor her går på NHH.

Det finnes Sammen-boliger på både Hatleberg og Øyjordensveien i Sandviken. Her vil du ofte kunne leie større leiligheter for en billigere penge enn i sentrum.

Fantoft

Fantoft ligger sør får Kronstad, og et godt stykke fra sentrum. Det er et hyggelig område, med fin natur og gode turmuligheter. Her får du også er veldig godt studentmiljø, med mye organiserte aktiviteter. I tillegg bor det mange internasjonale studenter her.

Sammen-studentboligene på Fantoft her er svært populære. Bybanen er nærmeste nabo, og du kan være i sentrum på bare 20 minutter. Ikke for langt fra Fantoft ligger både Høyskolen på vestlandet og VID sine to fakulteter. I Fantoft er det i tillegg ofte rimeligere å leie, sammenlignet med mer sentrale områder.

Noen tips på tampen

Nå har vi vært igjennom noen av de mest populære områdene å bo som student i Bergen. På tampen har vi et par tips for deg som nå går i gang med boligjakten i Bergen:

  • Kanskje har du allerede kommet inn på drømmestudeiet, eller er nokså sikker på hvilke studieby du vil bo i til høsten? Uansett, begynn boligjakten så tidlig som mulig!
  • Bergen er en nokså kompakt by, med korte avstander og godt kollektivtilbud. Det er enkelt å komme seg rundt nesten uansett hvor du velger eller ønsker å bosette deg.
  • Er du usikker på om du ønsker å leie studentbolig av Sammen? Søk nå uansett! Det kan være lange ventelister, så vær tidlig ute (du kan alltids takke nei, dersom du får tilbud om leilighet)!
  • Til slutt – det er veldig vanlig å flytte som student. Fortvil ikke om du ikke treffer blink med første leilighet. Du kan flytte allerede neste høst dersom du ikke trives så godt som håpte!