Kjære student. Du burde også være teknologi-student. I hvert fall på deltid. Fordi sannsynligheten for at du kommer til å jobbe i et teknologiselskap i fremtiden er meget høy.

Det har nærmest blitt en klisje å påstå at vi står overfor en massiv teknologisk revolusjon. Likevel, mennesker som er langt mer intelligente enn meg (og kanskje også deg?) er ikke i tvil.

De snakker ikke om at det snart dukker opp en ny «this changes everything» I-phone med tre kameraer på baksiden i stedet for to. De snakker derimot om teknologi som vil komme til å endre både din og min hverdag radikalt, både privat og profesjonelt. Det må du ta hensyn til.

For hvordan skal du ta gode avgjørelser i din fremtidige jobb, dersom du ikke vet hvilke muligheter som eksisterer?

Teknologiske nyvinning er verdiskaping

Verdiskapning har, gjennom hele menneskets historie vært direkte relatert til teknologiske nyvinninger. Eksempler på dette kan være at man for 15 000 år siden evnet å utvikle et bedre jaktvåpen som økte tilgangen på mat, eller at man i nyere tid bygget den første jernbanen slik at man kunne frakte både mat og varer på en mer effektiv måte.

I fremtiden vil verdiskapning fortsatt drives av teknologiske fremskritt. Den store forskjellen er at de teknologiske fremskrittene vil bli langt vanskeligere å forstå enn tidligere, dersom man ikke legger ned tilstrekkelig egeninnsats. For ny teknologi er i hvert fall ikke intuitivt! Likevel er teknologiske fremskritt som nevnt nøkkelen til verdiskapning, og det er jo nettopp verdiskapning du skal jobbe med – uavhengig av hva du skal bruke tiden din til.

Som du forhåpentligvis nå er enig i – teknologisk forståelse vil bli en helt elementær ferdighet for å fungere i morgendagens arbeidsliv. På linje med lesing og skriving. Og nei, det er ingen som krever at du skal lære deg å kode – men du må i hvert fall ha god nok forståelse til å kunne avdekke IT-trender, forstå hvilke alternativer som finnes og hvordan disse kan påvirke din egen virksomhet.

Så med det i tankene– la meg gi deg noen tips for hvordan du kan gå fra økonom til teknologiøkonom!

1. Jobb med din interesse for teknologi!

Personlig kan jeg ikke tenke meg hva som kan være mer interessant å undersøke enn morgendagens teknologi. Vi har jo ingen anelse om hvordan den teknologiske fremtiden kommer til å utspille seg. Det eneste vi vet sikkert er at utviklingen med tiden vil endre samfunnet vårt til det ugjenkjennelige.

2. YouTube er din venn!

Alt finnes på YouTube. Inkludert utallige timer innhold, som på en effektiv og underholdene måte kan øke din forståelse for teknologi radikalt. Det være seg om du vil gå skikkelig grundig til verks og for eksempel lære deg å kode, eller bare øke din forståelse for hvordan den teknologiske utviklingen vil være med å endre fremtidens arbeidsliv.

3. Legg merke til teknologiske endringer rundt deg

Bli bevisst på de teknologiske fremskrittene som skjer rundt deg, og vær nysgjerrig på dem. Har nærbutikken fått nye, automatiske kassesystemer? Kult – gå hjem og undersøk! Har telefonen din fått fingeravtrykkleser? Spennende – prøv å se om du kan finne ut hvordan denne nye teknologien fungerer!

4. Få deg venner som i likhet med deg er teknologinerder

Teknologi, og da spesielt informasjonsteknologi, er meget komplekse saker. I tillegg er feltet i ekstremt rask utvikling. Det er derfor fint å ha noen ekstra smarte teknologivenner å diskutere dine nyeste oppdagelser med.

Min morfar sa en gang til meg: «skaff deg en kompetanse som noen er villige til å betale for!». Det har jeg tenkt til å gjøre, ved å lære mer om teknologi. Dette skal jeg kombinere med den forretningsforståelsen jeg har utviklet i løpet av min tid ved Handelshøyskolen BI. Jeg vil anbefale deg å gjøre det samme.