14 tips til eksamen i Bedriftsøkonomi og finans

1. Ha riktige innstillinger på kalkulatoren din

For at kalkulatoren din skal fungere og gi deg korrekte utregninger (spesielt i emnet Prosjektanalyse) så må du ha riktige innstillinger på kalkulatoren. Er du usikker på om du har korrekte innstillinger? Da må du se denne videoen nå, før du leser videre.

2. Les gjennom hele eksamensoppgaven før du begynner

Det første du burde gjøre når du får eksamensoppgaven i morgen, er å se over alle oppgavene du har foran deg. Dette vil gi deg god oversikt over spørsmålene, og du vil danne deg et inntrykk av hvilke oppgaver du har kontroll på og dermed vil få unnagjort relativt fort. Enkelte oppgaver kan se vanskelige ut ved første øyekast. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen og puste ut; som regel blir oppgavene overkommelige etter hvert som du setter deg mer inn i dem.  

3. Vis full utregning

Har du gjort slurvefeil vil du fortsatt kunne belønnes om fremgangsmåten var riktig, men sensor kan antagelig kun gi uttelling for dette om du viser utregningen din.

Dersom du benytter en formel, så er det alltid lurt å skrive opp formelen du benytter, før du setter inn tallene og gjør utregningene dine. Benytter du kalkulatoren din til noe så anbefales det å skrive ned fremgangsmåten din.   

4. Sørg for å bestå alle delene

Sørg for at du leverer oppgaver på alle tre delene av eksamen. Du må bestå hver del for å bestå eksamen. Dersom du har kommet langt på del 1 og 2, men ikke noe på del 3 og tiden tar innersvingen på deg må du komme i gang med del 3 nå.   

5. Hold orden på statusen på de ulike oppgavene

Det er en god idé å enten ha et eget kladdeark der du noterer ned hvilke oppgaver du har hoppet over, eller å skrive det ned som en kommentar til deg selv på selve eksamensoppgaven. På den måten har du full kontroll over statusen på ulike oppgaver. Da slipper du å gjøre samme oppgave to ganger eller i verste fall – glemme å komme tilbake til en oppgave.   

6. Skriv små notater til deg selv underveis på oppgaver du ikke klarer

Dersom du velger å gå videre fra en oppgave du ikke fikk til med én gang, men som du skal få til senere, er det en god idé å skrive ned bittesmå notater til deg selv i statusarket ditt eller på selve eksamensoppgaven. Det kan for eksempel være «husk å legge til mva. på varekjøpet» eller «bruk formelen for TKR».    

7. Dersom det kommer en uventet tvist i en oppgave; tenk logisk

Hvis det kommer en oppgave med noe du ikke har sett før eller noe som virker nytt, tenk logisk. Sjansen er stor for at du kun ser en ny vri på en oppgave du egentlig klarer å løse. Pensum er det samme, men det er mulig at det blir lagt frem på en litt annen måte. Prøv derfor å se sammenhenger med oppgaver du har gjort tidligere. Hvis du sliter, kan du gjøre en annen oppgave imens. Kanskje finner du svaret etter å ha holdt på med noe annet en stund.  

8. Hold et øye med klokken, så tiden ikke tar innersvingen på deg

9. Sørg for å holde deg hydrert og godt ernært under eksamen

Sørg for å få i deg nok mat og drikke underveis i eksamen. Hjernen din er som en muskel; den blir fort sliten og trenger mye næring dersom den skal overleve mange timer med dyp konsentrasjon. Ha med deg en vannflaske og drikk jevnlig.

All rask og sukkerbasert energi er kortvarig, og etterlater deg med lavere energi etter at du opplever en krasjlanding fra energitoppen din. Mitt tips er å vente med sukkerholdige energikilder til slutten av eksamen. Bruk det som en boost i innspurten av eksamen.
  Eksempler på gode energikilder under eksamen er nøtter, kjerner og frø, havregryn, bær, mørk sjokolade, diverse frukt og grønn te istedenfor kaffe eller energidrikk.  

10. Ta pauser underveis

Eksamen er en maraton, ikke en sprintetappe. Ta deg velfortjente pust i bakken underveis i eksamen. Hjernen din trenger pauser, og det er utrolig hvor stor effekt en to-minutters luftetur, litt mat og drikke eller bare et dobesøk kan gjøre med deg og din konsentrasjon. Se på pauser som en investering – ikke en utgift!  

11. Ikke sløs bort tid på for mye kladd

Mange studenter har brent seg på å bruke verdifull tid på å skrive for mye kladd. Oppgaver du føler deg sikker på fører du direkte inn i svararkene. Oppgaver du er mindre sikker på, kan du gjerne kladde først. Husk at kladdearkene ikke kan leveres inn.  

12. Skriv inn all personalia på svararkene underveis

Det er lurt å føre inn blant annet ID-nummer, kurskode og sidetall underveis i eksamen. Dette vil gjøre at du slipper å stresse med dette når eksamenstiden plutselig blir knapp. Ta sikte på å være ferdig minst 15 minutter før innleveringstiden, slik at du har mulighet til å sjekke over besvarelsen din én eller to ganger, samt sørge for at alle arkene er i orden.  

13. Ferdig lenge før tiden?

Dersom du er ferdig lenge før tiden kan det bety to ting: Du nailet eksamen, eller det var mye du ikke fikk til.

Dersom du nailet eksamen skal du ta deg en lang pause, før du ser over hele besvarelsen din en siste gang før du leverer. Jeg kan garantere deg at du ikke vil angre på denne timen senere.
Dersom det var mye du ikke fikk til skal du ikke gi deg! Visste du at Danmark ikke en gang klarte å kvalifisere seg til EM i fotball i 1992, men på grunn av en borgerkrig i Europa fikk Danmark være med likevel? Danmark vant EM i 1992.

Selv når det ser umulig ut, så er det lite som slår viljestyrken din. Bruk formelarket og prøv ulike formler, tenk logisk, tenk kreativt, prøv ulike metoder, skriv et tekstsvar eller lag en illustrasjon. Alt er bedre enn ingenting. Ikke gi deg, og sitt til du ikke har mer tid igjen!  

14. Sørg for å være uthvilt til i morgen

Uansett hvordan du føler du ligger an til eksamen anbefales det ikke å jobbe med faget i kveld. Du trenger et godt avbrekk for å kunne prestere på topp i morgen. Legg deg til fornuftig tid, og unngå blått lys i kveldstimene. Dette vil bidra til at du får kvalitetssøvnen du trenger (les: Legg vekk mobilen!).   Du kjenner kroppen din best – men jeg anbefaler deg å få minimum syv timer søvn for å være opplagt og klar for eksamen. Minst syv – og aller helst ni, hvis du får det til.   Lykke til!EnkelEksamen ønsker deg masse lykke til på eksamen! Vi har troen på deg, fordi dette klarer du!   Hilsen Andreas Frøyland
Produktansvarlig hos EnkelEksamen og underviser i Bedriftsøkonomi og finans