Uansett hva enkelte skippertakende studenter kan hevde, så er det å studere mer likt et maraton enn en sprint. Så bare for et øyeblikk, la oss underholde tanken om at vi som arbeider sittende kan tenkes på som sittende maratonutøvere. Og at det dermed å sitte riktig.

Rart å sammenligne det å studere med å løpe maraton? La oss bare ta en titt på noen ting studenter og maratonutøvere har til felles.

maraton-eksamen_2
  • Både studenten og maratonutøveren forbereder seg i månedsvis for så å møte opp til startstreken.
  • Begge blir målt og får en endelig gradering på sin innsats.
  • Lengden på eksamineringen er vanligvis i begge tilfeller rundt fire til fem timer.
  • De vet begge hva hva som kreves for å prestere, men hvordan å komme dit må de finne ut selv

Det er mange likheter, poenget med denne analogien er at vi kan lære noe av hvordan maratonutøvere går frem når de skal levere gode resultater. Dette kan vi bruke direkte inn mot å ha rett sittestil.

Et maraton handler i stor grad om å finne en måte å prestere på som er mest mulig energieffektiv. Det er få av oss som tenker så mye på hvorvidt vi har “marginale energitap i løpesteget” når vi er sent ute til bussen. Derimot når det handler om maratonets titusenvis av løpesteg er det en annen sak. Utøvernes løpestil er derav presist innstilt for å spare energi og unngå skader.

På samme måte er det ikke nødvendig å tenke så mye på hvordan du sitter når du møter en venn på cafè. Det er en annen sak når du sitter mange timer om dagen, fem dager i uken. DA kan vi snakke om at å sitte riktig kan gjøre utslag på prestasjonen.

Ergonomisk sittestil

Når vi skal tilbringe mesteparten av dagen sittende så presterer vi bedre om vi kan finne en sittestil som sparer energi. Dette kalles å sitte ergonomisk.

sittestilling gif

Å sitte på en måte som maksimerer produktivitet ved å redusere utmattelse og ubehag.

Ulikt med oss mennesker kommer de fleste bord i en standard høyde. Derfor kan vi nok være trygg på å si at bordet ditt ikke er skreddersydd for deg. Det er derimot noen enkle grep du kan gjøre for å være snill med kroppen din og ha rett sittestil.

Derfor skal vi nå vise til hva som kan anses som en god sitteposisjon. I tillegg til å gi i noen tips til hvordan du kan ta noen tiltak til å holde det gående på arbeidsplassen dette semesteret.

For ordens skyld deler vi justering av sittestilen opp i tre deler: hvordan du sitter, skjermposisjon og tastatur og musepeker. 

#1 Hvordan du sitter

Det enkleste her er om du har en kontorstol du kan justere opp og ned i høyden. På den måten kan du justere stolen slik at du har riktig vinkel i albueleddene når hendene hviler på bordet, pluss hofta med føttene hvilende på bakken.

Ikke fortvil om du ikke har noe kontorstol tilgjengelig. Det går alltid an å bygge opp under stolen både under bena og på stolsetet med diverse ting du finner hjemme.

Vi justerer stolen slik at når hendene hviler på pulten så henger skuldrene fritt, mens albuene befinner seg ca. 2-3 cm over håndleddene. Du er stadig nærmere å sitte riktig.

Det kan være at bordet du har valgt deg er så høyt at føttene dine henger fritt i luften når du har justert deg inn korrekt. I så tilfelle kan du bygge opp under med en fotstøtte eller eventuelt noen bøker. For å opprettholde god blodtilførsel til bena, ønsker du å ha føttene godt plassert i grunnen under deg. Samtidig vil du at knærne henger ca. 2-3 cm under senteret av hofteleddet.

sittende-riktig sittestilling

Med føttene plantet og riktig vinkel i både hofte- og albueledd, flytter vi nå oppmerksomheten opp til overkroppen. Som nevnt skal skuldrene henge fritt, noe sittehøyden ved bordet vil hjelpe deg med. Her er det også viktig å trekke inn holdning.

Behold brystkassen åpen slik at skuldrene kan slappe av uten å slumpe forover. Dette vil stabilisere og beskytte ryggraden, samt gjøre det lettere for kroppen å transportere blod til hjernen, organene og lemmene. Kroppen liker deg bedre når du har riktig sittestil.

Vi ønsker en sittevinkel som er hverken forover eller bakover lent. Ryggraden skal helst være i en rett 90 graders vinkel fra bakken.

#2 Skjermposisjon

Når vi skal justere inn posisjonen på skjermen er det to momenter vi tar hensyn til.
1) Distanse fra skjermer og 2) Høyden på skjermen i forhold til øynene.

Distanse fra skjermen – Skjermen du sitter ved burde være ved en slik lengde at du kan se hva som foregår klart på skjermen uten å trenge å lene deg fremover. En god tommelfingerregel er å stikke en strak arm ut, da skal langfingeren akkurat kunne ta bort i skjermen.

Skjermhøyde – Skjermen bør ha en slik høyde at du skal kunne sitte behagelig å se rett frem på skjermen. En måte å finne riktig høyde på er å justere skjermen slik at toppen av skjermen er i høyde med øynene.

Om du arbeider på en laptop kan det være en ide å gå til innkjøp at enten et laptopstativ som hever skjermen opp til riktig høyde eller en ekstern monitor som kan plasseres høyere. Dette hjelper deg å sitte riktig.

#3 Tastatur og mus / Bøker

Om du gjort en skikkelig jobb i steg nummer en, så skal ikke dette steget handle om så mye mer enn å plassere det mediet du arbeider i (enten det bøker eller datamaskinens tastatur og musepeker) på den plassen der hendene dine faller naturlig.

Om du har hevet laptopen din med et laptopstativ trenger du et eksternt tastatur og mus. Musepekeren skal plasseres rett ved siden av tastaturet og skal kunne beveges fra albueleddet, ikke skulderen.

En grei regel å ha er å plassere alt du trenger innenfor en slik rekkevidde at du aldri skal trenge å strekke deg etter noe eller lene deg fremover for å få tilgang til det du trenger. Nå er du klar, slik at du sitter riktig!