Bilde av en snasen leilighet

Du har fått studieplass og står klar til å flytte hjemmefra. Problemet er bare det… at du ikke har klart å finne deg bolig.

Du går på visninger, melder interesse – men med så mange andre som kriger om samme plassen, er det vanskelig å skille seg ut. Du prøver å komme i kontakt med utleier, men får ingen svar.

Chill. Dette er vanlig, og jeg har laget en liste med mine beste tips til å finne bolig, uansett om du skal flytte til Bergen, Oslo, Stavanger eller Trondheim.

Hvordan finne ledig bolig?

Ønsker du å leie alene eller bo sammen med andre i et kollektiv? Uansett av hva du ser etter, så er finn.no og hybel.no gode steder å starte. Jeg anbefaler deg også å skrive et innlegg på Facebook som venner og bekjente kan dele. Det er ofte noen som kjenner noen som leier ut.

Bruk filtrene på finn.no og hybel.no til å krysse av for hvilke områder du ønsker å bo i, makspris per måned, antall rom i leiligheten osv.. Sett også på varsel, slik at du ikke går glipp av en eneste mulighet. Det er lov å være kresen, men vær innstilt på at kravene kanskje må senkes etterhvert. Som student er pris og beliggenhet de to viktigste kravene. Husleien er den desidert største utgiften du har per måned – en billigere bolig kan gi deg muligheten til å leve et enda bedre studentliv. 

Er du usikker på hvor du skal bo? Sjekk ut blogginnlegget om hvordan finne rett sted å bo.

Bilde av Norbert Levajsics hentet fra Unsplash.

Studentbolig i Oslo

I Oslo tilbyr SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) en rekke studentboliger. De har boliger i hele byen, og du kan prioritere hvor du har helst ønsker å bo. De har nylig lansert vennekollektiv, studentboliger perfekt for deg som vil skaffe deg noen venner. Sjekk også ut Leile.no. Her kan du smekke sammen en profil og finne de du passer best til å bo sammen med. Tinder for kollektivjakten med andre ord. Swipe. Swipe. Match!

Kommer du ikke inn på studieprogrammet du ønsket, kan du si ifra før 31. juli og frasi deg boligen din. Da slipper du oppsigelsestiden. Slik kan du enkelt skaffe deg bolig før du vet om du kommer inn på studiet du har søkt.

Skal du begynne på BI til høsten? I tillegg til at du kan søke studentbolig gjennom SiO, tilbyr også BI sine egne studentboliger. Her bor du med kort gangavstand til campus. Sjekk ut BSN (Boligstiftelsen Nydalen) for mer informasjon og søknadsskjema.

Studentbolig i Trondheim 

I Trondheim står SiT for boligene. Her er det, i likhet med i Oslo, fortløpende tildeling av boliger. For å sikre deg bolig; SØK TIDLIG. Den største studentbyen er på Moholt, med gang- og sykkelavstand til NTNU sine to campus. Her risikerer du ikke å bli ensom – det er studenter så langt øyet kan se. Direkte vakkert. Dersom du ikke kommer inn på studieplassen du ønsket deg, må du huske å si fra innen 31. juli. Da slipper du oppsigelsestid og betaler kun leie for den tiden leiekontrakten har vart.

Studentbolig i Bergen

I Bergen har Sammen frist 15. april for å søke studentbolig. Til gjengjeld er det da mer sikkert at du får plass, sammenliknet med andre studiesteder. Usikker på om du ikke kommer inn? Du kan takke nei dersom du ikke kommer inn på der du vil i Bergen. Dette må gjøres FØR 25. juli. Vi krysser fingrene for deg 🤞

Studentbolig i Stavanger

Skal du imidlertid finne bolig i Stavanger fra høsten av er det SiS som er ansvarlig for studentboligene. De har ulike bygg og hybler over hele Stavanger og Sandnes, noe som gjør det enklere for deg å finne noe som passer. Sjekk ut tilbudene de har her. Kom du likevel ikke inn på studiet, er det viktig at du sier ifra til SiS så fort som mulig, slik at de får gitt vekk boligen til noen som står på venteliste. 

Pro tip: Legg ut følere på sosiale medier (Instagram-stories funker) og bruk kontaktene dine. Plutselig er det den du minst ventet som hjelper deg med å finne drømmeboligen.


Ta kontakt direkte med utleier

Når du har funnet bolig du liker på Finn.no eller andre steder, er det smart å ha skrevet klar en melding som du kan sende til annonsørene av boligene du er interessert i. Her pleier jeg å presentere meg selv kort. Jeg forklarer hvorfor jeg skal flytte, hva mine interesser er og hvordan jeg vil være som leietaker. Da vet utleier litt mer om meg og jeg slipper å skrive samme meldingen flere ganger – alltid beredt.

Ikke alle svarer. Derfor sender jeg ut flere meldinger enn nødvendig. Heller det enn å bli stående uten et eneste tilbud om visning.

Hvordan være på visning?

Mitt viktigste tips er å dra på alle visningene du får tilbud om. På den måten får du sett boligen, og du unngår å ende opp med den største møkkaplassen i byen. Studentboliger arrangerer ikke visninger, men her kan du til gjengjeld stole på at aktøren er seriøs. Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder.

Når du skal på visning er det bra at du viser hvem du er. Du kommer nok til oppleve at det er shitmange studenter på visning, men ta et par gode pusteøvelser og sørg for at du får vist frem deg selv og de du vil leie sammen med på en god måte. Hvis det ikke er en match med resten av kollektivet, merker du det fort. Da blir det ikke bra for verken deg eller de som holder visningen, dersom du flytter inn.

Pro tip: SVAR på meldinger RASKT. Tilbudene glipper ofte viss du ikke er rask på tråden. Noe som også gjelder i kjøp/salg-grupper generelt.

Som ny og (kanskje) desperat boligsøker er det vanskelig å ha is i magen. Evnen til å holde seg i ro, er i hvert fall en viktig lærdom jeg har fått gjennom flere av disse rundene med boligjakt. Slik unngår vi å gå for den første og (ikke) beste boligen…. selv om det er skikkelig stressende å sitte stille i båten.

Senk kravene

Det er lett å bli frustrert og sliten i jakten på bolig. Prøv å hold motet oppe. Spør deg selv om det virkelig er behov for den balkongen ut fra soveromsvinduet. Balkong er digg, men noen krav kan kanskje justeres?

Husk også at det går an å flytte flere ganger, det trenger ikke være full klaff fra starten. Lykke til 🔑