Hvordan få seg jobb? 8 gode tips

Som student har man vanligvis et mål om å lande en jobb etter endt studie. Men dette er langt ifra noen garanti og mange opplever mye usikkerhet rundt overgangen fra studie til arbeidslivet. Her kommer derfor våre 8 beste tips til hvordan du sikrer deg drømmejobben!

1. Snakk med studenter som har gått samme løp som deg

Studenter som tidligere har gått samme studie som deg er gull verdt å snakke med. Ta kontakt med dem, gjerne på LinkedIn eller i andre kanaler, og spør hvordan de fikk seg jobb. Måtte de søke stillinger? Ble de kontaktet av rekrutterere? Fikk de jobb gjennom internships? Det er veldig sannsynlig at veien de gikk også vil kunne være relevant for deg.

2. Les stillingsbeskrivelser

Et godt tips for hvordan å få seg en jobb er å bruke tid på å lese stillingsbeskrivelser for de typene stillinger som du tror kan være relevante for deg når du skal ut i arbeid. Dette gir deg en stor fordel da du kan bygge opp denne kompetansen i god tid før du er ferdig med studiet.

3. Finn ut hva som er relevante ferdigheter for jobbmarkedet i dag og i fremtiden

Hvordan kan du finne ut av hvilke ferdigheter du burde ha som for eksempel business consultant i dag eller om et par år? Spør de som har stillingen i dag! Ta kontakt med personer som har denne stillingen og spør: Hva er dine viktigste ferdigheter i dag? Hva kommer til å være de viktigste ferdighetene om et par år? Vi mennesker trives med å hjelpe andre, og du vil ofte kunne få et positivt svar om du spør. Dette er informasjon du kan bruke til å gjøre deg ettertraktet og relevant når du selv skal ta hoppet fra studier til fast jobb. Ved å ta kontakt på denne måten bygger du også et relevant nettverk som kanskje åpner noen dører for deg i fremtiden.

4. Kan en slags GAP-analyse hjelpe?

Ja, hvorfor ikke! Når du vet hvilke ferdigheter du trenger å bygge for å være attraktiv på arbeidsmarkedet burde du stille deg følgende to spørsmål om ferdighetene dine: Hvor er jeg i dag? Hvor burde jeg å være når jeg er ferdig på studiene? En slags GAP-analyse kan her være et nyttig verktøy for å identifisere om studiene dine hjelper deg til å oppnå alle ferdighetene du burde tilegne deg for å være attraktiv på arbeidsmarkedet. Kommer studiene til å dekke alle “gaps” mellom hvor du er i dag og hvor du burde være når du er ferdig på studiene? Hvis svaret er nei, burde du finne ut hvordan du kan tilegne disse ferdighetene utenom studiet ditt!

5. Tenk nytt om erfaringene dine

Erfaringene dine kan ha mer verdi enn du tror, men det gjelder å tenke nytt rundt dem! Har du jobbet i butikk som selger? Da har du mest sannsynlig lang erfaring med kommunikasjon i team, hvordan å håndtere situasjoner med stress og hvordan man forstår kunder sine behov. Hvis du bare skriver at du har jobbet i butikk med salg av varer forteller det svært lite om hvilke ferdigheter denne erfaringen har gitt deg!

6. Du har nok mer relevant erfaring enn du tror!

Det er ikke bare internships og deltidsjobber som er relevant erfaring. Jeg fikk for eksempel en vaskeekte “aha-opplevelse” da jeg satt opp på CVen min at jeg hadde ledet et internasjonalt team i et online spill, og trakk fram hvordan dette hadde gitt meg verdifull erfaring i ledelse, kommunikasjon og teambygging. Det var flere arbeidsgivere som var mer interessert i denne erfaringen enn deltidsjobben jeg hadde hatt i 5 år!

Du har nok mer relevant enn du kanskje tror. Tenk deg om, har du gjort noe de siste årene som med et nytt syn kan ses på som relevant erfaring?

7. Øv deg på å mestre rekrutteringsmetodene

Som kandidat til en stilling må du ofte gjennom en prosess med både personlighetstester, evnetester, caseløsning og jobbintervju. Som kandidat burde du øve deg på å mestre disse ulike situasjonene. Det kan være lurt å ta en personlighetstest på forhånd og gjøre deg kjent med hva dine styrker er. Vi anbefaler også å øve på jobbintervjuet sammen med en medstudent. Det å kunne beholde roen og prestere godt under et jobbintervju er en fantastisk følelse, men det krever øvelse.

8. Still spørsmål og vær ærlig i et intervju

Det å stille gode spørsmål er en gamechanger, spesielt om disse er reflekterte og utfordrende. Spør gjerne arbeidsgiver om hvor de tror at bedriften er om et par år eller om hvordan de har håndtert endringer. Det er også viktig å være ærlig og åpen, spesielt når det typiske spørsmålet “Hva er 3 mindre positive sider ved deg?”. Hvis du er ærlig om hva disse er, men også forklarer hvordan du tenker å forbedre disse sidene, viser det at du både tør å være åpen, samtidig som du har et tydelig forhold til hvordan du skal utvikle deg selv som ansatt.

Om EnkelEksamen

Takk for at du lest vår artikkel om hvordan få seg jobb.

EnkelEksamen er eksamenskurs på nett. Se videoundervisning, gjør oppgaver og få hjelp av toppstudenter med chat. Prøv det ut gratis på www.enkeleksamen.no