Kjære student!

Har du lagt merke til at det har skjedd store ting på kontoen din de siste dagene? Lånekassen har i løpet av uke 16 betalt ut den resterende delen av lånet og stipendet ditt som gjelder for inneværende semester.

3-i-1 – hva bør du gjøre?

Du får med andre ord ingen utbetaling i mai eller juni. Selv har jeg fått kr 27.500 inn på konto i løpet av tre dager. Da er det lett å føle seg litt små-rik, eller hva?

For ordens skyld; hva er grunnen til denne store utbetalingen? Jo, det er selvsagt koronakrisen. Tanken er at studenter skal få økonomisk forutsigbarhet i eksamensperioden gjennom tiltak fra myndighetene. Denne store utbetalingen er én av disse tiltakene, i tillegg til mulighet for å søke om tilleggslån i mai for de som kan dokumentere bortfall av arbeidsinntekt som følge av koronasituasjonen. Ca. 30% av dette lånet vil kunne gjøres om til stipend.

Så; hvordan kan man håndtere innbetalinger av dette kaliberet for å få pengene til å strekke til i den perioden de er tiltenkt? For å unngå å svi av alle pengene i rekordfart på tull og fjas har vi noen tips til deg i denne vanskelige perioden med koronakrisen. Tipsene kan gi deg sterkere kontroll over økonomien både gjennom krisen, men også i tiden etterpå:

Opprett en egen konto der stipend/lån blir betalt inn

Utbetalingen i forbindelse med koronakrisen er ikke den eneste store utbetalingen du som student står ovenfor, du får også store utbetalinger av Lånekassen i august og januar. Opprett derfor en egen konto som Lånekassen overfører pengene dine til. Før deretter over det du faktisk trenger til brukskontoen din, altså kontoen du bruker til vanlig, og som er tilknyttet et betalingskort. Denne prosessen kan enkelt automatiseres i nettbanken slik at du slipper å manuelt gjøre dette hver gang. Du kan endre kontonummer for overføringer av stipend/lån på Lånekassens hjemmeside slik at Lånekassen overfører pengene til den kontoen du ønsker. Ved å gjøre dette slipper du å se alle disse fristende tusenlappene på brukskontoen din, og pengene blir porsjonert ut fornuftig.

Sett opp et budsjett og forhold deg strengt til budsjettet

Et budsjett er et godt styringsverktøy for både bedrifter og privatpersoner. Et budsjett for deg som er student skal inneholde alle kilder til inntekter/innbetalinger og utgifter i en avgrenset periode. Et månedlig budsjett er vanlig. Når du lager budsjettet må du tenke over hvilke utgifter du har, slik som husleie, mat, mobilabonnement og internett, og hvilke inntekter du har fra en eventuell deltidsjobb, samt innbetalinger fra Lånekassen.

Vurder om du kan kutte i utgiftene dine

I denne surrealistiske tiden vi er inne i kan det være lurt å være måteholden med pengebruk for å sikre at man har penger til det man trenger. Vær ærlig; trenger du virkelig den sixpacken med øl? Trenger du virkelig alle strømmetjenestene du abonnerer på, eller kan noen kuttes ut for en periode? Vi har alle, eller kanskje med unntak av Silje Sandmæl, forbedringspotensiale til å kunne kutte utgifter.

Bufferkonto

Har du allerede en bufferkonto? Som det faktisk står penger på? Hvis ja; det er behagelig å tenke på, ikke sant? At man har noe å gå på i nedgangstider slik som denne. Hvis nei; jeg anbefaler deg å opprette en. Dersom du har sommerjobb kan det være lurt å legge av penger på bufferkontoen for å ha litt i bakhånd.

Har du mistet inntektsgrunnlaget ditt? Søk jobb i bransjer som går godt i nedgangstider som denne og grip muligheter som finnes

Tiden vi er inne i er preget av mye usikkerhet blant annet knyttet til arbeidsplasser. Reiselivet og utelivsbransjen er eksempler på bransjer som sliter for tiden, mens andre bransjer slik som dagligvarehandelen går godt. Flere selskaper i dagligvarehandelen søker nå etter nye medarbeidere. Hvorfor ikke søke? Det kan bli en artig (og sårt tiltrengt) sommerjobb og/eller en måte å spe på kontoen på i tiden frem mot sommeren. Uavhengig om dette er drømmejobben eller ikke gir det deg inntekt, arbeidserfaring, samt nye bekjentskaper og impulser.

PS! EnkelEksamen søker også nye medarbeidere nå. Er du en av de? Sjekk karrieresiden vår her.

Og, du? Pass på deg selv i tiden fremover, hold deg frisk. Ta også vare på økonomien din, krise eller ei. Vi i EnkelEksamen ønsker deg det aller, aller beste i tiden fremover!