boligguide for studenter

Har du kommet inn på drømmestudiet i ny by, er lei av kollektivet eller klar for å flytte hjemmefra for første gang? Vår boligguide som tar deg gjennom prosessen mot å finne et godt sted å bo som student.

Boligguide fra A til Å

  1. Hva slags bolig passer deg?
  2. Hvor mye kan du forvente å betale i leie?
  3. Hva er viktigst for deg når du skal finne et sted å bo som student?
  4. Hvordan finner du aktuelle studentboliger?
  5. Hvordan bør du kontakte utleier?
  6. Hva er det lurt å tenke på når du skal på visning?
  7. Hva må du tenke på når du skal skrive leiekontrakt?
  8. Dette bør du huske på når du flytter inn!
  9. Bør du tegne innboforsikring?

Det kan være utfordrende å finne en studentbolig som passer deg. For ikke å glemme alle tingene du bør ha i bakhodet mens du er på boligjakt. Derfor har vi i EnkelEksamen gått sammen for å lage den ultimate boligguiden – slik at du har alt du trenger for å finne deg et bra sted å bo som student.

1. Hva slags bolig passer deg?

De aller fleste studenter velger å leie bolig. Det første punktet i vår boligguide er derfor hvordan du kan finne ut hvilken type bolig som passer deg.

boligguide

Vi du bo i en hybel? Her vil du som regel leie en del av noen andres bolig – med soverom, stue og kjøkken i samme rom og separat bad. Ønsker du å leie en ettromsleilighet, ofte kalt “ett rom og kjøkken”? Her du ofte få soverom og stue i ett, og kjøkken og bad separat. Kanskje vil du gå sammen med flere å leie en større leilighet – populært kalt kollektiv eller bofelleskap? Eller, frister det å leie en av studentskipnadenes studentboliger?

Det finnes flust av muligheter. Derfor kan det hjelpe å stille seg selv noen spørsmål, før du går i gang med å kikke etter et sted å bo som student:

Ønsker jeg å bo alene, eller med flere?

Ønsker jeg å bo med folk jeg kjenner, eller vil jeg bli kjent med noen nye?

2. Hvor mye kan du forvente å betale i leie?

Etter at du har svart på spørsmålene over, har du mest sannsynlig en idé om hva slags type bolig som vil passe deg best. Spørsmålet du nå kan stille deg selv er:

Hvor mye har jeg mulighet til å betale i leie for å få det jeg ønsker?

Hvor mye du kan forvente å betale i leie kan nemlig variere utifra typen bolig. Vanligvis vil det være dyrere å leie alene, sammelignet med å leie sammen med andre. Videre vil større leiligheter oftest være dyrere å leie sammenlignet med de mindre leilighetene.

Det er vanskelig å si hva en normal leiepris er. Derfor har vi laget en oversikt over hva du kan forvente å betale i leie i de ulike studiebyen. Sjekk også ut SSB sin leiemarkedsundersøkelse dersom du er nysgjerrig.

De fleste studenter mottar stipend på rundt 9 000 kroner i måneden. Leien kan dessverre spise opp en stor del av dette. Derfor kan det kan var lurt å huske på at en tusenlapp fra eller til, gjør stor forskjell i et ellers trangt studentbudsjett.

Mange føler de trenger en deltidsjobb eller sommerjobb ved siden av studiene, for å ha råd til å leve slik du ønsker som student.

Likevel er det mange lure måter du kan spare penger, og her kan du lese våre beste tips til studentøkonomi og budsjett.

Ikke glem depositum

Når man inngår et leieforhold betaler man som oftest et depositum, som vanligvis ligger på husleien ganger 3. Depositumet fungerer som sikkerhet for huseier hvis noe blir ødelagt eller du ikke betaler leien. Det settes inn på en egen låst depositumskonto som huseier oppretter. Etter leieperioden får du depositumet tilbake dersom alt har gått som det skal.

Det kan være lurt å spare opp litt penger, slik at du vet du har råd til både leie og depositum første måned.

3. Hva er viktigst for deg når du skal finne et sted å bo som student?

Etter å ha funnet ut hvordan du vil bo og hva du kan betale i leie, bør tenke igjennom hva du ønsker å prioritere. Stille deg spørsmålet:

Hva er viktigst for meg – plass, beliggenhet, standard eller annet?

Det kan være greit å senke forventningene på de tingene du ikke kan prioritere. Balkong er deilig, men når januar kommer setter du muligens større pris på kort vei til skolen.

Når du har funnet ut hva du ønsker å prioritere, kan du begynne å kikke etter steder å bo. Hvilket område i studiebyen du bør bosette deg i er fort det neste spørsmålet som melder seg. Spesielt dersom du skal flytte til en ny by. Finn ut hva som er viktigst for deg:

Vil du for eksampel bo sentrumsnært, i nærheten av studiestedet eller nærme marka?

Skal du skal flytte til Oslo, Trondheim, Bergen eller Stavanger? Klikk på lenkene om du vil lese mer om hvor du bør bo i hver enkelt studieby.

4. Hvordan finner jeg aktuelle studentboliger?

Vi kan ikke lage en boligguide, uten å gi deg tips til hvordan du faktisk finner aktuelle leiligheter.

Boligguide for studenter

hybel.no og finn.no kan du bruke filtre for å snevre ned søket til studiebyen du skal bo i, prisen som passer for deg og andre ting du ønsker. Er du ekstra lur kan du også lagre søket eller sette på varsler slik at du ikke går glipp av nye leiligheter som legges ut.

I tillegg til å følge med på nye annonser som legges ut, så lønner deg seg definitivt å ta en prat med både venner, familie og bekjente. Plutselig kommer du over en venn av en venn som leter etter en ny romkamerat.

Har du derimot lyst til å bo i en av studentskipnaddenes studentboliger er det lurt å være tidlig ut. Det er like greit å gå inn på nettsiden til studentsamskipnadden i byen du skal studere, og legg inn en søknad så fort du kan (du kan jo alltids takke nei, dersom du får et tilbud du ikke ønsker å benytte deg av)!

Her finner du informasjon om studentskipnadenes studentboliger fra Studenttorget.

5. Hvordan bør du kontakte utleier?

Nå har du har forhåpentligvis funnet en eller flere aktuell kandidat, og da er det bare å smi mens jernet er varmt!

Ta kontakt med utleier på mail, gjennom hybel.no eller finn.no eller på telefon dersom nummeret er oppført.

Det kan lønne seg å skrive litt om deg selv, kanskje hva du skal studere og hvorfor du liker leiligheten. Viser du litt personlighet eller ekstra interesse for leiligheten vil du forhåpentligvis skille deg ut i mengden av potensielle leietakere.

Om utleier har nummeret sitt i annonsen kan du også ringe etter at du har sendt meldingen. Dette er en fin anledning til å stille spørsmål, og gi utleier et bedre inntrykk av hvem du er.

6. Hva er det lurt å tenke på når du drar på visning?

Er du heldig blir du invitert på visning, og dette avsnittet av vår boligguide for studenter handler om hva du bør tenke på når du drar på visning.

Noen ganger er det åpne visninger, hvor du kan dra å kikke på leiligheten uten å avtale tidpunkt. Under koronatiden har det også blitt vanlig å kjøre digitale visninger, og dette kan være en god løsning dersom du skal starte å studere i en annen del av landet enn du kommer fra.

Uansett om du skal på en fysisk eller en digital visning, så er det noen ting det kan være lurt å ha i bakhodet.

Husk å se etter feil og mangler som kan by på problemer senere, eller være irriterende å bo med. Spør om praktiske ting som røykvarsler, slokkeutstyr, rømningsvei, vann, avløp og om det elektriske fungerer som det skal. Dersom dette er på plass, er det viktigste at boligen er vedlikehold og at helhetsinntrykket er godt.

Har du aldri vært på visning før så kan det være lurt å ta med seg en venn eller noen i familien, men dette er ikke nødvendig. Vær åpen, blid og interessert – det synes alle er hyggelig.

Det er vanlig at leiligheter har mange interesserte leietagere. Ikke bli demotivert av at første og beste leilighet går til en annen, fortsett å gå på visninger og følg med på leiligheter som legges ut.

Jo flere visninger du går på, jo mere får du sett av hva som er tilgjengelig!

7. Hva må du tenke på når du skriver leiekontrakt?

Før du er klar til å skrive under på leiekontrakten kan det være lurt å ta med seg noen du stoler på for å se på leiligheten. Det er fort gjort å gå glipp av noe selv. Når du er klar for å skrive under på leiekontrakten, er det svært viktig å lese nøye gjennom. Også her kan det være smart å la noen andre se på den i tillegg. Dersom kontrakten gjelder for flere i et kollektiv eller et bofelleskap så bør alle leietakerne skrive under.

Forbrukerrådet sier at en kontrakt bør inneholde:

  • Husleiens størrelse
  • Eventuelt depositum
  • Eventuell tilleggsbetaling for strøm og vann
  • Hvilke rom leieforholdet omfatter
  • Oppsigelsesfristen

Dette med leiekontrakt kan være vanskelig og ukjent. Derfor har vi samlet et par nyttige sider som kan være til hjelp når du skal skrive under på leiekontrakten.

8. Dette bør du huske på når du flytter inn!

Vi nærmer oss slutten av boligguiden, men dette tipset er det lurt å få med seg.

Når du får nøklene til leiligheten, og skal flytte inn, har vi en liten ting det kan lønne seg å gjøre med en gang.

Ta bilder og video av feil og mangler leiligheten har fra før av. På denne måten vil du kunne vise dette til utleier, og du har bevis for at slitasjen eller skadene er fra før du overtok leiligheten.

9. Bør du tegne innboforsikring?

Innboforsikring dekker alt inni leiligheten ved brann, innbrudd eller andre skader. Og, dersom du endrer din folkeregistrerte adresse når du flytter hjemmefra bør du tegne egen innboforsikring. Forsikringsselskapene har heldigvis ofte rimeligere forsikringspakker for unge.

Flytter du derimot hjemmefra uten å endre din folkeregistrerte adresse, vil dine gjenstander og ditt inventar kunne dekkes av innboforsikringen til dine foreldre eller foresatte. Her er det mye å spare, og du kan lese mer på tryg.no.

Nå har vi vært igjennom viktige punkter i prosessen mot å finne seg et sted å bo som student. Vi håper boligguiden vår gir deg alt du trenger til å finne deg et godt sted å bo som student 🥰