I kursbeskrivelsen til de enkelte kursene du tar er det vanlig at det ligger en anbefaling fra foreleser på hvor mange timer du burde benytte til egenarbeid. Det de ikke tar høyde for her er hvor gode studievaner du har.

Med andre ord, hvor effektivt og systematisk du jobber

Vi i EnkelEksamen ser hvert år mange studenter som kaster bort mye tid og krefter på arbeid som ikke leder noe vei, kun fordi de ikke har blitt lært gode studierutiner.

Derfor skal vi i dette innlegget presentere tre studievaner du burde styre unna!

#1 Slurvete notatføring og markering

To enkle måter å lure seg selv til å tro at man lærer er:

  • Passivt lese igjennom pensum og markere målløst uten å forstå hvorfor akkurat dette var relevant for din forståelse av faget.
  • Passivt notere ned alt som blir sagt i forelesning uten egen refleksjon
  • over hva som blir gjennomgått

Når du leser på egenhånd, alltid forstå deg på hvorfor du markerer noe. Marker maks en linje per avsnitt.

Et godt tips er å lese igjennom kapittelet først, finne ut hva dette kapittelet prøver å fortelle deg, for så å gå tilbake og markere ut de tingene som illustrerer nettopp dette. Dette krever litt øving, så ikke bli bekymret hvis studievanen ikke sitter helt fra start.

Når det kommer til notatene dine, vær proaktiv på starten av semesteret. Legger du ned litt ekstra energi på å lage et skikkelig notatføringssystem, er belønningen stor når du skal bla opp i disse notatene senere på året.

#2 Å tro at man skal klare alt på egenhånd

Skolen din har mye ressurser som er der for å gjøre studiehverdagen din enklere, men det er opp til deg å dra nytte av dem.

Det følgende sitatet er kanskje en klisje du har mange ganger før, men det finnes ingen dumme spørsmål, bare dumme svar. Slike klisjeer er til for en grunn, de setter gjerne lys på noe som er sant.

Tenk litt på det, det som tar deg to minutter å finne ut av sammen med foreleser kan ta deg timevis på egenhånd.

Utnytt tiden du har foreleser tilgjengelig. Ikke la redselen for å dumme deg ut stå i veien for nysgjerrigheten til å lære. Foreleseren din er en viktig hjelpespiller mot gode studievaner.

Det er også mye verdi i en god kollokviegruppe. Du kan spare mye tid ved at en medstudent hjelper med et problem. I tillegg er det beste tegnet på at du har forstått noe at du kan lære bort kunnskapen din med egne ord.

Du lærer rett og slett masse av å lære bort til andre.

#3 Å tro at man lærer i distraherende omgivelser

Mange fag krever dyp konsentrasjon for å virkelig forstå kjernen av innholdet.

Det krever mye energi for å bli dypt konsentrert, men det skal ikke mer enn en tekstmelding til for å bli forstyrret. Dyp konsentrasjon er litt som å stå i kø til et utested. Det tar som regel veldig lang tid å komme inn, men det skal nesten ingenting til for å bli kastet ut. Dyp konsentrasjon er dermed viktig for å bedre studievanene dine.

En studie utført ved University of California, Irvine på digitale distraksjoner, indikerer at det tar i gjennomsnitt 23 minutter og 15 sekunder å returnere til dyp konsentrasjon etter en avbrytelse.

Noen studievaner for å legge til rette for dyp konsentrasjon:

  • Sett telefonen i flymodus, eller legg den ned i sekken slik at du ikke hører den vibrere.
  • Unngå å jobbe hjemme, eller der du ellers slapper av. Hjernen din assosierer ikke dette stedet med dyp konsentrasjon. Kom deg på skolen eller en annen foretrukket rolig studieplass. Det er lurt å arbeide et sted der andre mennesker også jobber.
  • Unngå multitasking! Du ønsker ikke å bruke unødvendig energi på å sjonglere mange baller på en gang. Om du prøver å gjøre alt på en gang, ender du opp med ikke få gjort noe. Sett først opp en prioriteringsliste, og sjekk deretter av oppgavene en etter en i prioritert rekkefølge.

Stillhet er en dyd. Vi er glad i musikk fordi det er såpass stimulerende. Slikt stimuli drar oss derimot ut av dyp konsentrasjon. Spesielt hvis den inneholder tekst.

Når det er sagt, finnes det en fantastisk app for deg som elsker musikk. Selskapet bak tjenesten Brain.fm – Music for Focusing har programmert en kunstig intelligens som produserer musikk som forbedrer fokus, søvn, hvile og meditasjon innen 10-15 minutter.

Konklusjon

I dette innlegget har vi sett litt på studievanener du ikke ønsker å kaste bort tiden din på. Effekten av hardt arbeid blir mye større om du styrer den i riktig retning.

Det er fort gjort å kaste bort verdifull studietid. Enten du slurver med notatene i forelesning, tror at du får til alt på egenhånd eller aldri klarer å koble av fra mobilen.

Bruk dette semesteret som en mulighet til å beseire uvanene dine!

Vi i EnkelEksamen ønsker deg lykke til!