Studentbudsjettet er stramt. Vi har bare rundt 9000 kroner i måneden der godt over halvparten går til faste utgifter. Det er vanskelig å få det til å gå rundt. De aller fleste er nødt til å ta en ekstrajobb, eller be om penger hjemmefra. Her er de beste sparetipsene for å unngå å tømme sparekontoen eller jobbe for mye ved siden av studiene. 

Hvordan overleve på studentbudsjettet

Blakk? Følg våre tips for litt bedre kontroll på økonomien:

#1 – Lag et budsjett

Det er alltid lurt å ha en viss peiling på hva du bruker penger på og hvor mye du har å bruke gjennom en måned. Last ned vår egen budsjettmal her

Bruk kontanter

Og du? Husker du tiden før vi fikk bankkort? Etter at du har funnet ut hvor mye du har å rutte med hver måned – ta de ut i cash. Da ser du mer hvor mye du faktisk bruker. Trenger ikke gjøres for alltid, men bare til du har en viss peiling og en innarbeidet vane om hvor mye penger du har å bruke. 💳

Ha egen konto for regninger

Avtalegiro er genialt å ha på alt du må betale i måneden. Ha en egen konto for regninger og sett trekkdatoen til dagen etter stipendet er kommet. Slik får du alltid betalt regninger og slipper den unødvendige purre-avgiften. 💲

#2 – Spar penger på mat

Mat er en helt livsnødvendighet, men her du kan spare inn masse penger. Det gjelder bare å ha noen klare strategier. 

Kjøp mat på tilbud

Kjøp mat som straks går ut på dato. De fleste butikker har en 50%-hylle der de selger mat til redusert pris. La den bestemme middagen for uken og husk at maten kan fryses – da fryser du også holdbarhetsdatoen. Sjekk ut Mattilbud-appen og toogoodtogo-appen for billigere mat. Da bidrar du til et bedre miljø, samtidig som du sparer noen kroner. Vær likevel obs på at tilbud bare er bra når det er på noe du vanligvis kjøper.

Lag mat for flere dager

Lag mat for flere dager og vær flink til å spise opp rester. Deler du kjøkken med andre, slipper du unødig stress. I tillegg er det enklere å beregne lange dager på lesesalen – du tar jo bare med deg middagsrestene.

Ta med matpakke

Ta med matpakke på skolen. Dette kan være middagsrester eller bare knekkebrød og skinkeost liggende i skapet på skolen (vær obs, ikke alle digger knekkebrød på lesesalen!). Her sparer du mye! Ta også med kaffe på skolen, en caffe latte hver dag er ganske dyrt gjennom et helt år.

Dersom du bruker 70 kroner i kantinen hver dag, tilsvarer det ca 13 000 kroner i løpet av skoleår!

Bare lov med ett pålegg 🥑

Ha ett pålegg i kjøleskapet om gangen. Det er kjedelig, det vet jeg… Likevel slipper du at pålegget blir dårlig og må kastes. Med en gang du glemmer at du har en leverpostei langt bak i kjøleskapet, sier det seg selv at du ikke kommer til å spise den opp. Her kan du spare både miljø og lommebok. Små enkle grep gjør det enklere å overleve på studentbudsjettet.

#3 – Gratisgreier

Alt som er gratis er digg og bra for studentbudsjettet ditt. 

Hjem til familien?

Det er ingen skam i å snylte på familien når du er hjemme på ferie. Å stjele med seg litt solkrem (som er overraskende dyrt?!), diverse mat, sokker, shampoo og balsam – alle monner drar når det kommer til et veldig stramt studentbudsjett. 

Arrangement på skolen

Høres det rart ut at du skal møte opp på arrangementer på skolen? Jeg har ett ord til deg: PIZZA. De som arrangerer noe som helst på høyskoler vet at den største motivasjonen for studentene som møter opp frivillig, er å få noe for det. Derfor har de aller fleste arrangementer pizza eller noe annet digg å by på. 

Gis bort – torget

Gis bort-torget på finn.no er fra nå av din beste venn. Sjekk her før du sjekker i butikker. Der er mye som ikke er noe å samle på, men plutselig finner du gull. Vær klar over at de fleste som gir bort noe på finn.no ønsker at det skal bli hentet nesten med én gang, så vær innstilt på å ta deg en liten hentetur etter du har sendt melding om interesse.

Byttekveld

Er du lei alle klærne i klesskapet? Invitér noen venner og arranger en koselig byttekveld. Da får du nye (gratis) plagg til garderoben, i tillegg til en koselig kveld. Vinn-vinn-vin(?). 

#4 – Styr unna spontankjøp – finn rabattene

Dersom du skal ha en ny PC, mobil, eller nye joggesko – gjør litt research og bruk internett for hva det er verdt. Tenk gjennom hva du skal kjøpe, hvorfor og hvor du finner det billigst. Kanskje finner du noe brukt eller kraftig rabattert, eller en plass som har en gunstig studentrabatt?

Bruktmarked

På kjøpesidene til finn.no kan du finne mye fint. Du finner også brukte ting på Tise, ibok, letgo eller shpock. Her er det mye å ta av – og du finner mer unike ting enn om du hadde handlet alt på Clas Ohlson eller Hennes. 

Studentrabatter

En av fordelene av å være student er alle studentrabattene. Bruk de! Her er et lite utvalg av nettsider med studentrabatter:

Har du noen tips eller råd til hvordan man kan overleve på studentbudsjettet?


NESTE: Ting å se og gjøre i Bergen, Oslo og Trondheim 👉