Vi vet ikke hvorfor studenter sover dårlig. Men vet at de gjør det. Ifølge SHoT-undersøkelsen fra 2018 rapporterer nesten 1/3 av studentene at de sover dårlig. Årsakene er trolig en mengde faktorer, det går ikke an å sette fingeren på bare en ting. Det som er helt sikkert er at søvn er livsviktig❗ Derfor har vi samlet fem råd slik at du skal få dem søvnen du trenger.

giphy

Mathew Walker har skrevet boken Why we sleep, der han skriver hvordan dårlig søvn kan føre til store helsemessige plager. 😲 Vi tar utgangspunkt i hans tips, som vi må forsøke å skreddersy til en studenttilværelse. For let’s face it; vi klarer ikke å holde samme døgnrytme hele uken og det vil være vanskelig å unngå alkohol helt 100%… 

#1 – Hold en regelmessig søvnsyklus

Vi blir anbefalt å stå opp og legge oss på ca. samme tidspunkt hver dag. Dette er fordi menneske (vi) er vanedyr. Gjør vi ting til samme tid hver dag blir kroppen vant til det som skjer. Walker støtter heller power-naps enn å sove lenge på en søndag. Kom deg opp og ta en lur midt på dagen. 

Så tenker du kanskje at dette tipset kommer til å gå helt i vasken med en gang lørdags eller søndags morgen kommer? Vi er tross alt studenter. Den regelmessige søvnsyklusen kommer vi nok aldri til å klare heeelt, men vi kan gi den et hederlig forsøk. I ukedagene kan vi i alle fall klare det – det kan være et første mål?😊 

Og heldigvis sier Ståle Pallesen, en søvnforsker, at de som normalt sover godt ikke trenger å bekymre seg hvis de ikke får en god natt søvn en natt.😍

#2 – Kontroll lyset du blir utsatt for 🔆

Om vinteren er det for mørkt og om sommeren er det for lyst. Husk at menneske er vanedyr. I mange millioner av år har vi forholdt oss til solen som vår indre klokke. Nå, i den digitale tidsalder og med stadig flere gatelys, får vi utrolig mye mer lys-stimuli. Derfor er det desto viktigere å legge fra seg det blå mobillyset FØR du legger hodet ned på puten. Jeg selv er ganske avhengig av mobiltelefonen – men det kan (kanskje) være behagelig å kople av en gang innimellom.🤔 Slik får vi litt bedre søvn. 

Oppe i Norge har vi i tillegg ganske lange sommerdager og veldig mørke vinterdager. Dette kan ødelegge søvnrytmen. Her er tipset ganske enkelt; fiks deg noen gardiner som kan stenge ute sommerlyset. Om vinteren er det anbefalt å ha dagslys-lamper. For oss studenter, kan denne lampen være en kostbar investering, alternativet er å skru på mest mulig lys på morgenen for å våkne opp.

#3 – Kjølig soverom

Soverom_kjølig_sove_bedre_student

Det som skjer når vi er i en dyp søvn er at kroppstemperaturen vår blir senket. Derfor viser forsking at kroppen sover best når soveromstemperaturen er mellom 16-21 grader. I Norge er dette vanligvis ikke noe stress. Utfordringen som vi studenter ofte har er imidlertid at soverommet blir brukt til mer enn bare søvn. Jeg mener studering…😏 Da kan det være vanskelig å holde det kaldt gjennom dagen, men alternativet er å sette opp vinduet et par timer før leggetid og heller oppholde seg et annet sted.

#4 – Unngå koffein og alkohol ☕

Denne er vrien. Jeg innrømmer fort at jeg ikke følger denne. Og ikke kommer jeg til å gjøre det heller. 🥂 Om du sliter med søvn kan det jo være viktig å også overholde dette punktet, men for oss andre tenker jeg at vi fortsatt er unge. Det går bra.

gif_Simpson_drikker_kaffe_sovende_student_koffeinDet kan likevel være lurt å overholde en liten del av punktet? Når de kommer til koffeininntaket blir vi anbefalt å holde oss unna koffein de siste timene før vi skal legge oss. Dette klarer vi. Vi bør jo på en måte ikke lese pensum helt til vi stuper i sengen. Hjernen har også behov for pause. 🤯 Men om det er smaken av kaffe du bare ikke klarer deg uten; kan det være en idé å switche til koffeinfri? Selv om jeg da mener 60% av poenget med kaffe går tapt.🤷🏻‍♀️ Hva gjør vi vel ikke for en god natt med søvn?

#5 – Ligg i sengen bare når du skal sove🛏

Sengen skal assosieres med søvn💤 Også her kan hybelboende studenter få problem. Ingenting er vel så digg som å ligge en hel lat søndag i sengen å se på Netflix? Skal søvnkvaliteten derimot bli den best mulige, er det lurt om alle aktiviteter som ikke involverer soving skjer utenfor sengen og helst også utenfor soverommet. Om dette blir helt umulig er det en idè å re opp sengen med et sengetepppe på toppen. På dagtid kan du ligge over sengeteppet og når det er tid for soving kan du fjerne sengeteppet og legge deg under dynen. Så følger vi i alle fall en liten del av tipset….😊

Våkner du midt på natten gjelder det samme tipset – gå ut av sengen hvis det er helt umulig å sove igjen. Les en litt kjedelig bok på stuen og prøv å bli trøtt igjen.📚 Når du da går tilbake til sengen kan du assosiere den med søvn og du sovner lettere.

God søvn handler om vaner, det handler om hva kroppen er vant til. Derfor er faste mønster det som går igjen i alle tipsene. I en uforutsigbar studenthverdag kan dette være vanskelig, men vi kan prøve å få inn noen av disse gode vanene…?🤔