Eksamen i Bedriftsøkonomi og finans nærmer seg med stormskritt og i den forbindelse gir Andreas deg sine 10 tips til eksamen.

1. Les gjennom hele eksamensoppgaven før du begynner 🤓

Det første du burde gjøre når du får eksamensoppgaven er å se over alle oppgavene du har foran deg. Dette vil gi deg god oversikt over spørsmålene, og du vil danne deg et inntrykk av hvilke oppgaver du har kontroll over og dermed få unnagjort relativt fort. Enkelte oppgaver kan se vanskelige ut ved første øyekast. Her gjelder det å holde roen og puste ut; som regel blir oppgavene overkommelige etter hvert som du setter deg mer inn i dem.

2. Sørg for å gjøre det godt på hver del av eksamen ✅ ✅ ✅

På eksamen i Bedriftsøkonomi og finans må du få poeng på hver av de tre delemnene på eksamen. Det hjelper nemlig ikke å for eksempel kun gjøre det godt i delemne 1 og 2, men ingenting i delemne 3.  Sørg derfor for å være godt forberedt til alle tre delene av eksamen.

3. Før eksamen: Sjekk at kalkulatoren din er innstilt riktig 🧮

For at kalkulatoren din skal fungere og gi deg korrekte utregninger så må du ha riktige innstillinger. Er du usikker på om du har korrekte innstillinger?

Vi har skrevet et eget blogginnlegg med en video som tar for seg hvordan du setter opp riktig innstillinger på finanskalkulatoren HP 10BII+. Sjekk det ut her!

Anbefaler også at du logger inn på EnkelEksamen.no og går til vår dokumentside. Her finner du dokumenter som tar for seg innstillinger til kalkulatoren, generelle tips og noen fine funksjoner du kan bruke.

4. Vis full utregning 🧾

Har du gjort slurvefeil vil du fortsatt kunne belønnes om fremgangsmåten var riktig, men sensor kan antagelig kun gi uttelling for dette om du viser utregningen din. Dersom du benytter en formel, så er det alltid lurt å skrive opp formelen du benytter, før du setter inn tallene og gjør utregningene dine. I tillegg, ta deg tid til å lese oppgaveteksten nøye. Hvis du haster med å gå i gang kan det medføre at du svarer på noe det ikke spørres etter.

5. Hvordan besvare med kalkulator? 📝

Kalkulatoren er genial, men det er ikke tilstrekkelig å kun skrive hvilke taster du bruker. Benytter du kalkulatoren din til noe så anbefales det å skrive ned fremgangsmåten din. Vi anbefaler følgende:

  1. Sett opp den generelle formelen du benytter
  2. Sett inn tallene inn for denne oppgaven
  3. Gjør eventuelle små mellomregninger
  4. Velg om du vil regne for hånd eller bruke kalkulatoren
  5. Skriv svaret
  6. Eventuelt skriv noe utdypende tekst som forklarer svaret ditt

Eksempel:

1FV = PV・(1 + r)n
2FV10 = 1000・(1 + 0,05)10
3FV10 = 1000・(1,05)10
4• 5 → I/YR
• 10 → N
• -1.000 → PV
• FV
5FV10 = 1.629
6Et innskuddsbeløp på 1.000 kr som står på en sparekonto med 5% årlig rente vil vokse seg til 1.629 kr etter 10 år.

6. Hold orden på statusen på de ulike oppgavene 📑

Det er en god idé å enten ha et eget kladdeark der du noterer ned hvilke oppgaver du har hoppet over, eller å skrive det ned som en kommentar til deg selv på selve eksamensoppgaven. På den måten har du full kontroll over statusen på ulike oppgaver. Da slipper du å gjøre samme oppgave to ganger eller i verste fall – glemme å komme tilbake til en oppgave.

7. Ta pauser underveis 🚽

Eksamen er en maraton, ikke en sprintetappe. Ta deg velfortjente pust i bakken underveis i eksamen. Hjernen din trenger pauser, og det er utrolig hvor stor effekt en to-minutters luftetur, litt mat og drikke eller bare et dobesøk kan gjøre med deg og din konsentrasjon. Se på pauser som en investering – ikke en utgift! 

8. Ikke sløs bort tid på for mye kladd 📋

Mange studenter har brent seg på å bruke verdifull tid på å skrive for mye kladd. Oppgaver du føler deg sikker på fører du direkte inn i svararkene. Oppgaver du er mindre sikker på, kan du gjerne kladde først. Husk at kladdearkene ikke kan leveres inn. 

9. Ferdig lenge før tiden? ⌚️

Dersom du er ferdig lenge før tiden kan det bety to ting: Du nailet eksamen, eller det var mye du ikke fikk til.

Dersom du nailet eksamen skal du ta deg en lang pause, før du ser over hele besvarelsen din en siste gang før du leverer. Jeg kan garantere deg at du ikke vil angre på denne timen senere.


Dersom det var mye du ikke fikk til skal du ikke gi deg! Visste du at Danmark ikke en gang klarte å kvalifisere seg til EM i fotball i 1992, men på grunn av en borgerkrig i Europa fikk Danmark være med likevel? Danmark vant EM i 1992.

Selv når det ser umulig ut, så er det lite som slår viljestyrken din. Bruk formelarket og prøv ulike formler, tenk logisk, tenk kreativt, prøv ulike metoder, skriv et tekstsvar eller lag en illustrasjon. Alt er bedre enn ingenting. Ikke gi deg, og sitt til du ikke har mer tid igjen! 

10. Sørg for å være uthvilt til eksamensdagen 💤

Uansett hvordan du føler du ligger an til eksamen anbefales det ikke å jobbe med faget kvelden før. Du trenger et godt avbrekk for å kunne prestere på topp. Legg deg til fornuftig tid, og unngå blått lys i kveldstimene, med andre ord må mobilen vekk. Du kjenner kroppen din best – men jeg anbefaler deg å få minimum syv timer søvn for å være opplagt og klar for eksamen. Minst syv – og aller helst ni, hvis du får det til. 


EnkelEksamen ønsker deg masse lykke til på eksamen! Vi har troen på deg, fordi dette klarer du! 😍